Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által 2016-ban elindított Nekem Szól! Egészségértés Díj célja, hogy minden évben lehetőséget biztosítson a legjobb, leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok elismerésére, széleskörű megismertetésére, továbbfejlesztésére.

Az egészségértés, más szóval az egészségügyi írni és olvasni tudás azt a képességünket írja le, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, az egészségünkkel kapcsolatos információkhoz hozzájutni, azokat megérteni és a gyakorlatban helyesen alkalmazni.

Az egyre növekvő információmennyiség, a társadalmi és gazdasági változások mind a laikus állampolgárokat, mind az egészségügy szereplőit új kihívások elé állítják. A hiteles, tényszerű, ám közérthető, egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos kommunikáció minden szereplőtől innovatív megközelítést, folyamatos fejlődést kíván.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj, amelyet 2016-ban indítottak útjára, minden évben az ország legjobb egészségértést fejlesztő programjait, ötleteit díjazza. A díjazottak között az elmúlt években kórházaktól kezdve, egészségügyi szakembereken (orvosok, ápolók), betegszervezeteken és oktatási intézményeken át kreatív, laikus magánembereket is vannak.

2020-ban a családok egészségértését helyezik a fókuszba, és az 500.000 Ft-os különdíjat a családok egészségértésének, tudatos életmódjának fejlesztését célul kitűző pályaművek legkiemelkedőbbje nyeri majd el.

A zsűrit idén Győrfi Pál (OMSZ), Tóth Icó (Mályvavirág Alapítvány), valamint Dr. Kókai-Nagy Ákos (AIPM elnök) alkotják, és október 22-ig tart a nevezés a Nekem Szól! honlapon.

(fotó: Shutterstock)