Emlékszem rá, gyermekkoromban minden évben a baranyai Óbányára jártunk táborozni. Az egész iskola ment, úgyhogy jóformán ott is azokkal „buliztunk”, akikkel év közben tanultunk. Kirándultunk a Zengőhöz az apácák birodalmába, ahova persze gyalog mentünk hegyen-völgyön át, néztük a faluban a kézműveseket, fürödni jártunk Harkányba, esténként a tábortűznél szalonnát és almát sütöttünk, közben pedig énekeltünk. Ez ment 8 éven keresztül, mert nem volt más lehetőség. Persze azért imádtuk. Azóta eltelt néhány évtized, és rengeteget változott a nyári üdülési lehetőségek világa. Tóth Bélát, a taborfigyelo.hu ügyvezetőjét kérdeztük.

Hány éves kortól érdemes egy gyermeket tárborba küldeni?

– Minden tábornál van egy korosztályi besorolás, ami irányt mutat a szülőknek, hogy milyen korú gyermekeket várnak a táborokban. De az optimális az, ha nemcsak a gyermek kora, hanem az érettsége alapján választunk tábort. Fontos, hogy objektív maradjon a szülő, ugyanis káros, ha akár jó szándékból is, de idő előtt kényszerítjük rá gyermekünkre az ott alvós tábort. Ugyanakkor – és ez a gyakoribb – azzal sem segít a szülő, ha a saját félsze miatt nem engedi bentlakásos táborba a gyermekét. Lényeges, hogy mindezt objektíven és reálisan ítéljük meg, és a kérdésben önmagunkkal is legyünk szigorúak és következetesek.

Van felső korhatár is?

– A gyermektáborok esetében a felső korhatár általánosságban 18 év, de ennél izgalmasabb, hogy a legfiatalabb táborozók életkora évről évre csökken. A 2019-es évben már 2-3 éves gyermekeket is táboroztathatunk, természetesen napközi jelleggel. Ezek a lehetőségek nagymértékben hasonlítanak a bölcsődei vagy óvodai felügyeletre, csak magasabb minőségű eszközökkel és programokkal. Látni kell, hogy a 11 hetes iskolai szünet hosszától ugyan eltér a bölcsődei és óvodai vakáció hossza, de ebben az 5 hetes időszakban sem tudja a családok többsége megoldani a gyermekek felügyeletét.

Létezik olyan, hogy legfogékonyabb életkor?

– Általánosságban elmondható, hogy az általános iskolás korosztály, valamint a középiskola első két évfolyama táborozik a leggyakrabban.

Akkor ez azt is jelenti, hogy évről évre nagy érdeklődéssel fordulnak a szülők és a fiatalok a táborozási lehetőségek felé?

– A tavalyi esztendőben átlépett egy lélektani határt a táborozó gyermekek száma, több mint 200 ezer csemete töltötte a vakáció legalább egy hetét gyermektáborban, és a növekedés nem állt meg. Az idei előrejelzések még ezt a rekordot is meghaladják, várhatóan több mint 215 ezer gyermek fog táborozni idén. Ennek egyik oka, hogy a családok anyagi lehetőségei ezt egyre több helyen engedik meg, illetve a szülők egyre inkább felismerik a táborok gyermekfelügyelet melletti pozitív hatásait!

Melyek a legkeresettebb lehetőségek? Van évről évre visszatérő favorit?

– A táborok tematikáját tekintve az idei évben teljes átrendeződés figyelhető meg a piacon. A legnépszerűbb tábortéma 2019-ben a sport, míg az angol nyelvi és informatikai táborok holtversenyben a dobogó második fokát foglalják el. A harmadik helyre az egyre dinamikusabban előretörő készségfejlesztő táborok kerültek, míg őket a katonai, honvédelmi és kalandtáborok követik a ranglistán. Érdekes újdonság, hogy egyre több Magyarországon a meghökkentő témájú, vagy extrém tábor, melyekre a kereslet is folyamatosan növekszik: a hagyományosabbnak számító kézműves, lovas vagy sportolási lehetőségek mellett elérhető idén jobb agyféltekés rajztábor, szabaduló szobás nyomozótábor, okostelefonos animációs tábor, kangoo tábor, de foglalható agykontroll tábor, vagy épp önismereti-stresszoldó tábor is. Ami látszik, hogy a családok és gyermekek egy része abszolút nyitott ezekre az újdonságokra, folyamatosak a jelentkezések ezekre az üdülésekre is.

A fiúk vagy a lányok élnek inkább a pihenésnek ezzel a formájával?

– A táborozás önmagában abszolút uniszex időtöltés, és ezt igazolja, hogy a lányok és a fiúk aránya általánosságban fele-fele. Természetesen találni a piacon olyan vakációs lehetőségeket is, amit kizárólag lányoknak, vagy épp fiúk részére szerveznek, de az esetek döntő többségében a nemi eloszlás azonos.

A mai világban a fiatalok körében mennyire lehet egy tábornak a mobiltelefon és a számítógép mellett személyes kapcsolatokra épülő társasággeneráló szerepe?

– Egy tábor attól lesz jó és értékes, hogy minél több aktív programja van, minél több élmény és új impulzus éri a gyermekeket. Az alap- és szabadidős programokat úgy kell a táborszervezőknek összeállítani, hogy az érdemi alternatívát nyújtson a gyermekeknek a digitális eszközök, okostelefonok, tabletek beszippantó világára. Mi szakmailag ellenőrizzük a programokat, így a Táborfigyelőn elérhető több mint 1100 turnus megfelel ezeknek a programbeli kritériumoknak. Mindemellett elmondható, hogy a táborok több mint fele már offline tábor Magyarországon. Ezekben a táborturnusokban az okoseszközök, telefonok, tabletek használata nem megengedett. A táborszervezők célja ezzel, hogy a gyermekek csak a tábor témájára összpontosíthassanak, és kiszakadjanak a mindennapokat átszövő digitális világból.

Mentálisan hogyan tud hatni egy egynapos és egy többnapos tábor a gyermekekre?

– A táborozásnak rengeteg pozitív hatása van, olyan ez, mint egy háromlábú szék. Az első láb az, hogy a szülők biztonságos felügyelet mellett tudják gyermeküket, amíg ők dolgoznak. A második, hogy egy élménydús hetet tudunk kínálni gyermekünknek, ahol a korcsoportjába tartozó társaival vidáman tölti idejét. A harmadik láb, és hosszútávon ez a legfontosabb, hogy a gyermek szocializációja szempontjából kiemelten fontos lépést tesz meg. Egy teljesen új közegben, új gyermekek és új felnőttek között kell megtalálnia a helyét, egy új szabályrendszert kell megtanulnia, pozícionálnia magát. Ez az alkalmazkodóképességbeli és beilleszkedési tapasztalat akár iskolaváltásnál, akár felnőtt korban egy új munkahelyre kerülésnél hatalmas segítség lesz.

Az ország melyik részén a legaktívabbak a fiatalok a nyári szünetben?

– A földrajzi eloszlásban a vezető pozíciót, az előző évihez hasonlóan, Veszprém megye birtokolja, míg a dobogó további két fokát Pest és Fejér megyék foglalják el. Továbbra is elmondható, hogy a napközis táborok legnagyobb koncentrációját Budapesten figyelhetjük meg, míg általánosságban kijelenthető, hogy a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken a napközis, a kisebb településeken és környékükön az ott alvós táborok viszik a prímet.

Nem hagyhatjuk ki a legfontosabb szempontot, az árképzést sem. Ezen a téren mivel tud számolni egy család 2019-ben?

A táborok árai a táborozók rekord létszáma miatt is emelkedett, nagyságrendileg 10%-kal kell többet fizetni mind a napközis, mind az ott alvós táborok esetében. Egy napközis tábor átlagos költsége egy turnusra 35 ezer forint, míg ott alvós rendszerű tábor esetén az átlagár 50 ezer forint. Megjegyzendő, hogy a táborok árában hatalmas eltérések lehetnek, a Táborfigyelőn elérhető legkedvezőbb áru ott alvós tábor 26 ezer forint, míg a legdrágább 219 ezer forint.

Hasznos tanácsok, ha nyári táborba megy a gyermek.