Államtitkári interjúra komoly, az ország sorsát érintő kérdésekkel illik érkezni. A szabályok betartását most mégis legyőzte a kíváncsiságom: hogyan teltek az örökbefogadott kiskutya, Pogó első napjai a családban?

Új fejezet kezdődött az életünkben azzal, hogy a gyerekek évek óta tartó unszolásának engedve hazahoztunk egy kiskutyát egy menhelyről. Már most a szívünkbe lopta magát, megismer bennünket, és talán nem túlzás azt mondani, hálás azért, hogy befogadtuk. Nekünk pedig rengeteg örömet okoz, és persze törődést, odafigyelést igényel. Szokatlan még, hogy most már Pogóról is gondoskodnunk kell. Napról napra egyre otthonosabban mozog nálunk. Az első nap egyáltalán nem ugatott, most már vakkant, ha meglát minket. De a pórázt még nem szereti, ahhoz szoktatni kell.

Gyakran említi, mennyire fontos, hogy a párok elköteleződjenek, összeházasodjanak. Ön 17 éve él házasságban. Milyen nehézségeket kellett leküzdeniük a közös élet kezdetén?

Az elköteleződés nem könnyű. Kimondani a holtomiglant-holtodiglant egy olyan világban, amikor egyik napról a másikra tud alapvetően megváltozni minden, nehéz. Mi szerencsések voltunk, mert a férjem és az én szüleim is tudtak támogatni bennünket. Nagyon hálásak lehetünk azért, hogy a segítségükkel könnyebben indult az életünk. Nem egy kacsalábon forgó palotába vártuk az első gyermekünket, de amikor Ádám, az első fiunk érkezett, már volt egy kis közös lakásunk és egy autónk is. Utóbbi okozott némi izgalmat az életünkben, ugyanis néha minden előzmény nélkül leállt a motorja. Szorítottunk, hogy amikor megindul a szülés, akkor ezt ne játssza el velünk.

Aztán az évek során ötfősre bővült a család, és köztudott, hogy emellett Ön rengeteget utazik a munkájából adódóan. Milyen a családi munkamegosztás Önöknél?

Minden feladatot közösnek tekintünk, az végzi el a teendőket, akinek éppen belefér az idejébe. Ilyen szempontból is szerencsés vagyok, mert a férjem tényleg mindent csinál, egyetlen házimunka sem derogál neki, és ha a gyerekekkel kapcsolatban kell intézni valamit, az sem okoz neki gondot. Na jó, nem mindent szeret, a szülői levelezőlistákra érkező üzeneteket például mindig átküldi nekem. A gyermekeink már nem olyan kicsik, 10, 12 és 15 évesek. Úgy vagyunk vele, hogy örülünk, ha még szükségük van ránk. Múltkor például Kata, a kislányunk nem volt otthon, csak a két fiú. Hazamentünk, és kettesben beszélgettünk a férjemmel. Jó volt, de azért még szokni kell, hogy a fiúk elvonultak a szobájukba. Be kell látnunk, hogy a nem is olyan távoli jövőben ez jellemzi majd a mindennapokat.

Legyen könnyebb a fiataloknak!

Július 1-től indul a hétpontos Családvédelmi Akcióterv. Mi a pontos célja: az, hogy többen és könnyebben jussanak önálló lakáshoz, vagy a házasságkötés és a születésszám pozitív irányba mozduljon?

Két dolgot szeretnénk elérni. Az egyik, hogy segítsünk a már gyermeket nevelő családoknak, ezt célozza például a CSOK, vagy a CSOK-hoz kapcsolódó kölcsön, illetve a nagycsaládos autóvásárlási program. A másik célunk, hogy megkönnyítsük a családalapítás előtt álló fiatalok, vagy a további gyermeket vállaló szülők döntését, életét. Ezek az új lehetőségek hosszútávon a népesedési mutatókra is pozitív hatással lehetnek.

Pár hete tájékoztató filmek és plakátok is népszerűsítik az intézkedéseket…

Igen, az a cél, hogy minél többen tudjanak a támogatásokról. A Családvédelmi Akcióterv miniszterelnöki szintű bejelentése is megerősítette a családvédelem és az intézkedések fontosságát. Ez megalapozta a figyelmet. Úgy gondolom, nem elég jó intézkedéseket hozni, az is kell, hogy azokat minél többen megismerjék, tájékozatlanság miatt senki ne maradjon le a lehetőségekről. Már most nagyon sok a kérdés, ami nem baj, hiszen még van egy hónap az akcióterv életbelépéséig, de addig is szeretnénk válaszokat adni. A tájékoztató kampányunk figyelemfelkeltő, gyermekrajzok alapján készült kisfilmek mutatják be a részleteket, egyúttal megismertetjük a csalad.hu weboldalt is, ahol egy külön aloldal foglalkozik a Családvédelmi Akciótervvel. Szakértői interjúk, tudástár és a leggyakrabban feltett kérdések is szerepelnek. A Babaváró támogatás a fiatalok életkezdését segíti, a CSOK-kölcsön már igényelhető lesz a használt lakásokra is, tovább mérsékeljük a jelzáloghiteleket és ezzel a lehetőséggel már a kétgyermekes családok is élhetnek, illetve 2,5 millió forint támogatást kapnak a nagycsaládosok a legalább hétszemélyes, új autó vásárlására. Ezek azok az intézkedések, amelyek júliustól lépnek életbe.

Személy szerint Ön mit remél az intézkedésektől?

Bízom benne, hogy a mai fiataloknak könnyebb lesz elkezdeni az önálló életet, mint az én generációmnak és a mi szüleinknek volt annak idején. Azt szeretnénk, hogy a támogatásoknak köszönhetően már ne az akadályokat lássa maga előtt egy fiatal pár, hanem a lehetőségeket, és így korábban merjenek belevágni a családalapításba. Ma Magyarországon a nők átlagosan 30 éves koruk után vállalnak gyermeket, de minél inkább kitolódik ez az életkor, annál valószínűbb, hogy nem annyi gyermekük lesz, mint amennyit terveztek. Sok olyan család is van, ahol megszületik két gyermek, és a szülők úgy érzik, hogy nem tudnak többet vállalni, elfáradtak. Aztán nőnek a kicsik, és megint vágynak a babaillatra, érzik, hogy újra van bennük annyi erő, hogy bővüljön a család. Ha korán vállalták az első gyermekeket, akkor ez még belefér, ha később, akkor már nem biztos.

Az államtitkár válaszol

Említette, hogy a csalad.hu oldalon részletes tájékoztatást kapnak az érdeklődők. Már most özönlenek a kérdések a szerkesztőségbe. Összeírtunk néhányat. Sok fiatalt érdekel például, hogy lakásvásárláshoz felhasználható-e önerőként a Babaváró támogatás.

Erre lesz egy ajánlása a Magyar Nemzeti Banknak, de jelentős részben igen.

Friss házasok kérdezik, hogy kevés önerővel rendelkeznek, de csak egy-két év múlva szeretnének gyermeket. Milyen lehetőségük van az otthonteremtésre?

A Babaváró támogatás segíthet nekik, ha 5 éven belül szeretnének gyermeket. Felveszik a kölcsönt, elkezdik törleszteni, ha 10 millió forintot igényelnek, akkor havonta 50 ezer forintot fizetnek. Ha jön az első baba, akkor a visszafizetés 3 évig szünetel. Ha több gyermeket szeretnének, akkor részben, vagy egészben mentesülnek a fennmaradó összeg visszafizetése alól. CSOK-ot is felvehetnek, ha a jövőre nézve gyermeket vállalnak.


Arra van szabály, hogy a Babaváró támogatást mennyi idő alatt kell felhasználni, elkölteni?

Nincs, ha megkapta a házaspár, az már az ő pénze. Arra fordítja, amire és amikor akarja.

Van arra lehetőség, hogy felveszi a pár a 10 millió forintot, 7 milliót azonnal visszafizet, a fennmaradó hármat pedig elengedi az állam? Egy gyermekük már van, decemberre kettőt várnak.

A törlesztést most nem kell elkezdeni, ha megszületnek az ikrek, akkor pedig rögtön elengednek nekik 3 millió forintot. Marad még 7 milliójuk, azt vissza is fizethetik, de kamatmentesen akár törleszthetik is. Ha esetleg egy 4. gyermek mellett döntenek, akkor további elengedésre számíthatnak, vagyis nem biztos, hogy érdemes azonnal visszaadniuk a 7 millió forintot. Ráadásul az ikrek után 1 + 4 millió forint hitelelengedésre is számíthatnak.

Négygyermekes anya személyi jövedelemadó mentessége mellett az apa igényelheti tovább a családi adókedvezményt?

Igen, ők erre is jogosultak.

Az autóvásárlási támogatással kapcsolatban többen kérdezik: csak azok a gyermekek számítanak, akik után családi pótlék jár, vagy a felsőfokú oktatásban résztvevő hallgatók is?

A családi pótlékra jogosult fiatal után jár a támogatás. Az is szempont, hogy a gyermek egy lakcímre legyen bejelentve a szüleivel.