Fontos leszögezni, hogy a nevelőszülők csak egy időszakra fogadják be a gyermekeket az otthonukba, és a segítségükkel a gyermekek később visszakerülhetnek a saját családjukhoz vagy új, örökbefogadó családhoz.

Ahhoz, hogy valaki nevelőszülővé válhasson, két dolog feltétlenül szükséges: nagy szív és biztos otthon. Ám ez még nem minden! A nevelőszülőnek 24 évesnél idősebbnek kell lennie, és a gondozott gyermeknél legalább 18, legfeljebb 50 évvel lehet idősebb. Feltétel továbbá a büntetlen előélet, a megfelelő képesítés, és a gyermek fejlődéséhez szükséges személyiség, egészségi állapot, illetve életkörülmények. Egyedülállók is lehetnek nevelőszülők.

Ha fentieknek mind megfelel valaki, akkor érdemes még néhány lényeges kérdést végiggondolnia és megválaszolnia.

  • Van-e bennem elég empátia, megértés, türelem és szeretet ahhoz, hogy egy nehéz helyzetből jött, esetleg lelkileg sérült gyermeknek segítsek?
  • Áll-e mögöttem szilárd családi háttér? Támogatnak-e a családtagjaim akkor is, amikor esetleg nehézségek merülnek fel a befogadott gyermekkel kapcsolatban, és van-e olyan családtagom, akivel megoszthatom a problémáimat?
  • Mit gondol és érez a társam, a gyermekem/gyermekeim azzal kapcsolatban, hogy egy gyermeket az otthonunkba fogadunk?
  • Együtt tudok-e működni másokkal – a gyámhatósággal, a gyermek vér szerinti szüleivel?
  • Amikor eljön az ideje, búcsút tudok-e venni a befogadott gyermektől?

Így kezdődik...

Amennyiben mindent alaposan átgondoltunk és eldöntöttük, hogy belevágunk, a jelentkezés után egy személyes beszélgetésen kell részt vennünk. Az életkörülményeinket is felmérik a szakemberek, majd a büntetlen előéletünket, illetve az egészségügyi és pszichológiai alkalmasságunkat is bizonyítanunk kell. Ha ez mind rendben van, akkor hamarosan érkezhet is a gyermek az otthonunkba. Vállalnunk kell mindamellett, hogy két éven belül elvégezzük a szükséges képesítést, amelyhez egy 240 vagy 500 órás tanfolyamon kell részt vennünk, majd utána is évente kell továbbképzésre járnunk. A felmerülő problémákat nevelőszülői tanácsadóval beszélhetjük meg.

Meddig maradnak?

Azt is tudomásul kell vennünk, hogy nem a nevelőszülő dönti el, milyen korú és nemű gyermeket szeretne befogadni. A nevelőszülői intézmények igyekeznek a gyermeknek legmegfelelőbb családot megtalálni.

Nem tudhatjuk előre azt sem, hogy mennyi ideig marad nálunk: talán csak néhány napig lakik majd az otthonunkban, de az is lehet, hogy évekig marad.

Segítenünk kell abban is, hogy kapcsolatban maradhasson a vér szerinti szüleivel, sőt, időnként meg is kell látogatniuk őket. Minderről a gyámhivatal dönt.

Az, akinek nincs olyan kiskorú gyermeke, akiről gondoskodik, legfeljebb 5 gyermeket és fiatal felnőttet fogadhat be. Ha van vele együtt élő kiskorú gyermeke, akkor vele vagy velük együtt összesen legfeljebb 6 gyermeket nevelhet.

A nevelőszülőség foglalkoztatási jogviszonynak számít, társadalombiztosítási ellátásra jogosít, és figyelembe vehető a nyugdíj számításánál. 2020-tól pedig a kétévesnél fiatalabb gyermekek után GYED-et is igényelhet a nevelőszülő.

Ha többet szeretne megtudni a nevelőszülői hivatásról, vagy jelentkezni szeretne nevelőszülőnek, a neveloszuloiprogram.hu oldalon megteheti.