2019-03-24 10:00:00 Hagyományos tojásfestés és meseszövés Máriakéménden

Shakespeare fesztivál Gyulán

2018. Július 9. - 2018. Július 14.

Jövő hétfőn kezdődik Gyulán az immár 14. alkalommal megrendezett Nemzetközi Shakespeare Fesztivál; az egyhetes programra Olaszországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából és Romániából is érkeznek művészek, társulatok a fürdővárosba.

Az idei programsorozatnak a Hamlet és társai címet adták, mert a fellépő társulatok az eredeti mű továbbgondolását, átiratát, parafrázisát adják elő. Mindemellett a témaválasztást az is indokolta, hogy a Hamlet az egyik legismertebb Shakespeare-mű, amelyet a középiskolás diákok is tanulnak, akikre mint közönségre most is számít a Gyulai Várszínház - mondta Elek Tibor, a teátrum igazgatója pénteken, a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

A hagyományoknak megfelelően az idén is négy helyszínen, a várban, a vár melletti tószínpadon, az Erkel Ferenc Művelődési Házban és a színház kamaratermében lesznek a főbb bemutatók, kiállítások, de lesznek komolyzenei előadások, a korabeli gasztronómiát bemutató akciók, utcaszínházak, sőt a magyarországi Hamlet-előadásokról szóló tudományos konferencia is.

Az első napon kora este a kamaraszínházban láthatják az érdeklődők a Neptun Brigád produkcióját Hamletman címmel. A monodrámát Baksa Imre adja elő, közreműködik Györei Zsolt.

Este a tószínpadon a Teatro Potlach olasz kísérleti színház Shakespeare Ouverture című produkcióját láthatja a közönség. Pino di Buduo, a színház igazgató-rendezője elmondta, hogy a darabot alapvetően a drámaíró Vihar című műve ihlette, de az előadásba beillesztették az összes fontosabb Shakespeare-dráma egyes elemeit is. A közönség a színészek játéka, az általuk mozgatott nagyméretű vászondíszlet, a videobejátszások, fények és hangeffektusok segítségével élhetik át a darab mondanivalóját.

Július 11-én a kamarateremben vendégeskedik a jekatyerinburgi Kolyada Színház társulata. Az orosz Hamlet-darabot, amely olyan, akár "egy pogány népünnepély", több fesztiválon fogadták lelkesedéssel a nézők és a szakmai érdeklődők - mondta Elek Tibor.

Az idei fesztivál zárásaként mutatják be július 14-én Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös produkciójában. A szerző 1966-ban megjelent világhírű darabjában a Hamlet mellékszereplői kerülnek főszerepbe, akik értetlenül élik át saját sorsukat és a Hamlet történéseit.

Tapasztó Ernő, az előadás rendezője elmondta, hogy a darab igazi összefogás eredményeként kerül színre, az eredeti szövegkönyvet átírták, és így több Shakespeare-dráma részlete is bekerült az előadásba. A darabot élőben kíséri a Tiger Lillies londoni kultzenekar.

(MTI, Fotó: Rosta Tibor/MTI)

Időpont: július 9-14.

Helyszín: Gyula