2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

2017. November 25. - 2018. Január 14.

A tárlaton, tisztelegve a közelmúltban 400. születésnapjukat ünneplő faparipák előtt, egy magángyűjtemény legszebb darabjait mutatják be kiegészülve az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival.

Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteménye három évtized alatt alakult ki. Ők nem csupán játékszergyűjtők: érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak, otthonra leltek gyermekkori kedvenceik. Keresik-kutatják a hintalovak felbukkanását a festészetben, a szobrászatban, az irodalomban, a komoly- és könnyűzenében, a színház-, a fotóművészetben, az iparművészek megálmodta tárgyakban, szakrális ünnepeink szimbolikájában.

E sokrétű, több mint kétezer elemet felölelő gyűjteményből válogatott műalkotásokkal lepik meg a Nagytétényi Kastély látogatóit a 2018. január 14-ig látható kiállításon. A látogatók megismerkedhetnek a hintalovak rövid történetével, a legfiatalabbak pedig hintalovakon is "vágtázhatnak". Mint írják, a tárlat egyik attrakciója, a hatalmas méretű, rendhagyó történettel rendelkező mezőhegyesi hintaló lesz, mely tulajdonosa, Csanádi István jóvoltából szerepelhet a többi különlegesség közt.

"Különböző korokban, eltérő célból, változatos anyagokból, sokféle technikával készült tárgyak együttesét vonultatja fel a tárlat, azzal a hangsúllyal, hogy a hintaló-barátság nem csak a gyermekkor sajátja" - olvasható a múzeum közleményében.