2019-01-16 19:30:00 Nemzetek zenéje - spanyol-argentin est az Urániában

Neoncsövekből épített szobrok és plakátok Szegeden

2018. Január 25. - 2018. Március 18.

Hérics Nándor alkotásaiból nyílik tárlat csütörtökön a szegedi Reök-palotában, a kiállítóhely két szintjén a fény segítségével készült alkotásokat és az elmúlt három évtizedben készült könnyűzenei plakátokat láthat a közönség.

Nátyi Róbert művészettörténész a kiállítás anyagát bemutató keddi sajtóbejáráson elmondta, hogy Hérics Nándor a kortárs magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója, aki egyaránt aktív a festészet, a plasztika, a grafika, az alkalmazott grafika területén.

A tárlat 350 alkotása Hérics Nándor életművének két markánsan elkülönülő vonulatát mutatja be: a szecessziós palota első emeletén a fény segítségével készült munkák, installációk, színes neoncsövekből vagy ledlámpákból épített szobrok, kisplasztikák láthatók.

"A neon szerelmese vagyok" - mondta a bejáráson Hérics Nándor, elárulva: először plakátjain rajzolt neoncsöveket a fekete háttér előtt a színes vonalaknak fényudvart festve, majd ezekből a grafikákból lett később valóság.

A fényplasztikák között láthatók ledek százaiból összeállított alkotások is, köztük a tavalyi Szobrászati biennále a kék színű nőalakot ábrázó fődíjas műve.

A kiállítótér másik szintjén a plakáttervező mutatkozik be. Hérics Nándor több mint három évtizede készít plakátokat a magyar beat, pop, rock és alternatív zenei irányzatok képviselőinek. A 195 plakátot négy termet magába foglaló tér-installáció formájában mutatják be.

A tárlaton a videóinterjúk formájában a hazai könnyűzenei élet meghatározó alakjait is megidézik, akik Hérics Nándorról és a művészetről vallanak.

(MTI)

Időpont: január 25. - március 18.

Helyszín: Reök-palota, Szeged