2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Kiállítás Papp Oszkár műveiből Kőbányán

2018. Február 21. - 2018. Március 19.

Papp Oszkár, Kossuth-díjas művész festményei, grafikái és mitológiai figurákat ábrázoló zománcképei láthatók szerdától a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Kőrösi Galériájában.

A március 19-ig nyitva tartó tárlatot fontossá teszi, hogy művészeti jelentőségéhez képest Papp Oszkárról kevés szó esik a kortárs magyar művészeti kánonban, a Kossuth-díjat is csak viszonylag későn, halála előtt egy évvel kapta meg - hangsúlyozta Feledy Balázs művészeti író.

Pályafutását felidézve kiemelte, hogy Papp Oszkár nagyon olvasott ember volt, filozófiai műveltsége és mitológiai felkészültsége rendkívül kiemelkedő volt, ami megmutatkozik művészetében is.

Technikai virtuóz volt, minden hagyományos technikát magas fokon művelt, hamar elszakadt a reális természetábrázolástól és az absztrakció felé fordult, "de igazán odáig sem ment el, hanem egy nagyon érdekes egyéni lebegő nyelvezetet talált meg a maga művészetében" - fogalmazott Feledy Balázs.

Kiemelte, hogy élete utolsó évtizedeiben ismerkedett meg a zománctechnikával, amelyet színgazdagsággal, képzőművészként művelt. Sok ilyen alkotást készített, köztük a Ferenciek terén az aluljárót díszítő Budapest-képet. Több könyvet is az ő zománcképeivel illusztráltak, így például az Európa Kiadónál megjelent Homéroszi himnuszokat.

"A magyar festőzománc-művészetben mint úttörőt tarthatjuk számon" - hangsúlyozta Feledy Balázs.

Rámutatott arra, hogy a művész hosszú ideig dolgozott Kőbányán, az egykori Lampart Zománcipari Műveknél, ezért rendezik most nyíló tárlatát a Kőbányai Kulturális Központban.

Papp Oszkár 1925-ben született Budapesten. 1945 és 50 között járt a képzőművészeti főiskolára, mestere volt többek között Bernáth Aurél és Szőnyi István.

(MTI)

Időpont: február 21. - március 19.

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Kőrösi Galériája