2019-02-18 19:30:00 Kortárs jazz a Nemzeti Filharmonikusokkal

Jane Haining az embermentő - kiállítás

2017. Október 25. - 2018. Március 31.

Jane Hainingről, a skót származású embermentőről, a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjéről nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központban.

Magyarország 1944-es német megszállása után nem engedelmeskedett az utasításnak, nem tért vissza hazájába, mert kötelességének tekintette, hogy a válságos pillanatokban a rábízottak mellett legyen. A kiállításon egy "olyan asszony életútja tárul elénk, aki méltán lehet bármelyik mai fiatal lány példaképe - ondta Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete elmondta, skót származása miatt különös örömmel tölti el ez a kiállítás, hiszen Jane Haining az egyetlen skót embermentő, és egyike annak a kevés holokauszt-hősnek, akikre Nagy-Britannia büszke lehet. Hozzátette: Jane Haining a vallásszabadság megtestesítője, hiszen a skót egyház misszionáriusaként jött a katolikus Magyarországra, ahol zsidókat mentett.

Jane Haining 1897-ben született Dél-Nyugat-Skóciában. Budapestre 1932-ben érkezett, a skót misszió iskolájának leány internátusát 1944-ig vezette. A Skót Iskolába felekezeti hovatartozástól függetlenül vették fel a diákokat. Az 1932-33-as iskolaévben a felső, polgári iskola és az intézmény keretein belül működő kereskedelmi tanfolyam diákjainak 62 százaléka vallotta magát izraelita felekezetűnek. A német megszállás után, március 31. után a Vallás és Közoktatási Minisztérium rendelete értelmében a Skót Iskolában sem folytatódott a tanítás, ennek ellenére a bentlakó diákok közül többen továbbra is a biztonságosnak vélt leányotthonban maradtak, és velük maradt nevelőjük is.

Jane Haininget április 25-én vitte el a Gestapo az épületből. A letartóztatását követő harmadik héten szállították Auschwitzba, ahol gázkamrába küldték.

2010 nyara óta a skót származású embermentő nevét viseli a pesti alsó rakpart egy szakasza.