2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Felvidéki Jurtanapok

2018. Június 29. - 2018. Július 1.

Családi programoké lesz a főszerep a legnagyobb felvidéki magyar hagyományőrző rendezvényen, a 14. Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztiválon és Nyári Szabadegyetemen, amelyet az idén június 29. és július 1. között a mátyusföldi Alsószeliben rendeznek meg.

Tirinda Katalin, a rendezvény programszervezője az MTI-nek elmondta: az idén a családokra és így a családi programokra próbáltak összpontosítani. "Azt szerettük volna, hogy a nyolcvanéves dédmama és a kétéves dédunoka is jól érezze magát" - mutatott rá.

A háromnapos rendezvényen néptánc és népzenei előadók egész sora mellett táncház, bábszínház, kézműves bemutatók, kiállítások, gyerekfoglalkozások, lovas programok várják a látogatókat, a legkisebbeknek pedig egy különálló, sokrétű programot felvonultató gyermekudvart is készítettek.

A szabadegyetem keretében történelmi témájú, a magyar őstörténettel, illetve a családdal, a gyermekneveléssel foglalkozó előadások hangzanak el. Nagy hangsúlyt helyeznek az ősi magyar harcmodor megjelenítésére is: szombaton Kassai Lajos tart lovasíjász-bemutatót, valamint lesznek lovagi tornák, harcbemutatók, íjászfoglalkozások is.

Az első napon egyebek mellett a Besh o droM lép fel, a fesztivál második napján a felvidéki Estendon zenekar és Deák Bill Gyula ad koncertet, a Jurtanapok harmadik, utolsó napjának programját pedig a Bicskás zenekar és az Aurevoir koncertje zárja.

Az ingyenes rendezvény részletes programja a www.zele.sk honlapon érhető el.