2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Ezeréves Falvak Napja Bakonybélben

2018. Augusztus 4. - 2018. Augusztus 4.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor megalapításának ezredik évfordulóját ünneplő település az év során számos rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a bencés monostor millenniumára. A sorozat kiemelkedő alkalma lesz az augusztus 4-én megrendezésre kerülő Ezeréves Falvak Napja.

Az alapító Szent István király birtokok és jövedelmek adományozásával biztosította a szerzetesi közösség működését. Az alapító okirat ugyan nem maradt fenn, de a királyi adományokat Szent László az 1086-ban kiadott Inventáriumban megerősítette. Az ebben felsorolt települések közül huszonhatot – közöttük három ma határainkon kívül eső – sikerült a maiakkal azonosítani. Képviselőiket Bakonybél Önkormányzata, mint testvértelepüléseket, közös ünneplésre hívta meg augusztus 4-re. A falvak közül öten művészeti csoportjukkal is képviselik magukat a rendezvényen.

Délelőtt a falvak delegációi Bakonybéllel ismerkednek, az ünnepi műsor 14 órakor kezdődik. A programban fellép a Kajárpéci Vízirevű, Magyarpolány vegyeskórusa és német nemzetiségi kórusa, a tési Bakony Virágai Népdalkör, a szili Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja és a Bakonyszücsi Hölgyek klubja egy vidám jelenettel. Bemutatkozik a tési és a bakonybéli értéktár.

A bakonybéli Hangtalan Világ együttes már az esti szórakoztató, falunapi műsort vezeti be, amelyben többek között fellép Poór Péter, a V-ZOY, Kossuth Gergő, a Két Zsivány, és hajnalig tartó utcabállal zárul a Magic Boys együttessel.

Időpont: augusztus 4. 14:00

Helyszín: Bakonybél