2019.03.14

Júliustól könnyebb lesz az otthonteremtés állami segítséggel

Használt lakás vásárlására is igényelhető július elsejétől a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez felvehető kamattámogatott kölcsön. Fontos változás mindemellett, hogy eltörlik a megvásárolható használt ingatlanok felső értékhatárát.

MI is az a Családi Otthonteremtési Kedvezmény?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) új vagy használt lakás, illetve családi ház vásárlására, építésére, bővítésére igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás. Összege a már meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függ. A CSOK mellé a többgyermekes családok által lakásépítésre vagy –vásárlásra igényelhető 25 éves futamidejű lakáscélú jelzáloghitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. A CSOK-ot meglévő gyermekük után az egyszülős családok is igénybe vehetik. A kérelmeket hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

Már használt lakás vásárlására is fordítható

Július elsejétől számos könnyítés segíti az otthonteremtési támogatásokat és a kamattámogatott kölcsönöket igénylő családokat. A nyártól hatályos szabályok szerint már nemcsak új, hanem használt lakás esetében is igénybe vehetik a családok a 10, illetve 15 millió forintos, háromszázalékos kamattámogatással nyújtott kölcsönt. A két gyermeket nevelő, vagy vállaló családok kaphatják meg a 10 millió forintos hitelt, a három gyermeket nevelő, vagy vállaló szülők juthatnak a 15 millió forintos támogatott kölcsönhöz.

Fontos tudnivaló, hogy akiknek ennél nagyobb kölcsönre van szükségük, a megadott összeg felett is vehetnek fel hitelt, azonban azt már piaci alapú kamatozással.

Bővül a jogosultak köre

A családi otthonteremtési kedvezményt júliustól azok is igénybe tudják venni, akik 2011. december 31. után igényeltek már vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt, azonban az újabb támogatási kérelem benyújtásáig azt visszafizetik.

Az a könnyítés ugyancsak bővíti a Családi Otthonteremtési Kedvezményben részesülők körét, hogy mostantól nem pusztán az Európai Gazdasági Térségben (EGT) szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt veszik figyelembe. Ez a korlátozás megszűnik, így a magyar állampolgárok bármely EGT országok kívüli állam által kiállított dokumentumot csatolhatják kérelmükhöz.

Eltörölték az értékhatárt, elfogadják a régi alapot

Szélesíti a családok lehetőségeit, hogy használt lakás esetén eltörölték a korábbi 35 millió forintos értékhatárt, tehát mostantól nincsen felső korlátja a vásárlásnak, amennyiben az adott ingatlan megfelel a korábbi feltételeknek. Vagyis az ingatlan hasznos alapterületének egy gyermek esetén el kell érne a 40, két gyermeknél az 50, három gyermeknél a 60, négy vagy több gyermek esetén pedig a 70 négyzetmétert.

Újdonság továbbá, hogy új lakás építésekor felhasználható egy korábbi, a telken meglévő, ám a talajszintig lebontott ingatlan meghagyott alapja - eddig erre nem volt lehetőség -, amennyiben ezt szakértői vélemény felhasználhatónak minősíti.

A gyermekek születésével csökken a tartozás

Csökken a család jelzáloghitelének összege a gyermekek születésekor. Július elsejétől, ha második gyermek érkezik a családba, a várandósság 12. hetétől kérhető, hogy csökkenjen a fennálló tartozás 1 millió, harmadik gyermeknél újabb 4 millió, a negyedik, illetve további gyermekeknél újabb 1-1 millió forinttal.

Ez a jelzáloghitel-elengedés nemcsak a CSOK-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábbi devizahitelekre is. Jelenleg a harmadik vagy további gyermekek születése után jár gyermekenként 1-1 millió Ft jóváírás.