Nem érzem hatásosnak a kezelést: nem jól választottam antihisztamint?

A betegek nagyon sok információhoz jutnak az internet segítségével, ennek érezhető az előnye és a hátránya is. Előny, hogy felismerik a betegségüket. Tudják, hogy nem természetes jelenség, ha évről évre azonos időszakokban náthához hasonló tüneteik vannak. Az viszont hátrány, ha anélkül, hogy tudnák, hogy pontosan mire allergiásak, a patikában kapható készítményekből választanak egyet.

– Ha az antihisztamin szedése mellett is allergiás tüneteink vannak, annak a leggyakoribb oka, hogy nem a számunkra megfelelő hatóanyagot választottuk. A legjobb hatás eléréséhez több, részben receptköteles gyógyszer – az antihisztamin mellett szteroid orrspray is – kombinációjára lenne szükség, vagy nem az optimális adagolást követjük. Az is előfordulhat, hogy allergológus által felírt készítményeket szedünk, ám ami tavaly bevált, nem biztos, hogy idén is hatni fog azonos dózisban és hatóanyagokkal. Kontroll céljából évente javasolt felkeresni a kezelőorvosunkat, hogy ha szükséges, módosítani tudja a kezelést. Különösen akkor, ha a tünetei megváltoztak, vagy a korábban hatékony gyógyszerek nem szüntetik a panaszaikat – tanácsolta a Budai Allergiaközpont főorvosa.


Természetes antihisztaminok allergia ellen?

Sok kérdés érkezik a betegektől a szénanátha természetes, gyógyszermentes kezelési lehetőségeivel kapcsolatban. Több kutatás is foglalkozik ezzel a kérdéssel és valóban születtek bíztató eredmények például a csalán, az ananász kivonat (bromelain), a flavonoidok családjába tartozó quercetin vagy a C-vitamin szedésével kapcsolatban. Egy időben egy gyömbér, ananász, alma és citrom turmixról érdeklődtek sokan, mert elterjedt, hogy a fogyasztásával csökkenteni lehet a szénanáthás tüneteket. Itt azonban mindig fontos felhívni a figyelmet a keresztallergia lehetőségére.

– Ha valaki allergiás például a nyírfára, nála például az alma fogyasztása szájüregi viszketést okozhat, így biztosan nem lesz jobban a turmixtól. A másik probléma, hogy az allergia kezelésében nagyon fontos a személyre szabott dózis beállítása, így tudjuk a tünetmentességet elérni. Egy gyümölcskoktél esetében azonban nehéz meghatározni az adott betegnél javasolható dózist, ezért ezt inkább a hagyományos gyógykezelés kiegészítéseként, a kezelőorvossal egyeztetve alkalmazzuk – javasolta az allergológus.




Bármikor elvégeztethetem az allergiavizsgálatot?

– Komoly kockázatot jelent, ha valakinek évek óta allergiás tünetei vannak, és elvégeztette ugyan az allergiavizsgálatot, de igazán nem foglalkozott a betegségével. Kezeletlen allergiás betegnél gyakori az újabb allergiák megjelenése, az elhanyagolt betegség szövődményeként pedig akár asztma is kialakulhat – figyelmeztetett a szakorvos.

Az alkaros bőrpróba, vagy másnéven Prick-teszt nem végezhető el akkor, amikor a beteg antihisztamint szed. Ilyenkor legalább 5 nap szünetet kell tartani, hogy a hatóanyagok kiürüljenek a szervezetből és ne szülessen álnegatív eredmény a tesztnél. Gyógyszerszedés mellett vérvizsgálatot lehet végezni.




Elegem van az évről-évre visszatérő tünetekből és állandó gyógyszerszedésből! Van más lehetőségem?

Sokan idegenkednek a több héten, vagy akár hónapokon át tartó gyógyszerszedéstől, ezért tartós megoldást keresnek az allergiás tünetek ellen. Dr. Balogh Katalin számukra az allergén immunterápiát javasolja. Itt is szedni kell ugyan egy készítményt - az allergén tisztított kivonatát tabletta, spray vagy cseppek formájában kell a nyelv alá helyezni - ám mindössze naponta egyszer és három éven át. A javulás már a kezelés első évében jelentős, sikeres terápia esetén pedig akár 10-12 év tünetmentességet is lehet elérni, vagyis ez idő alatt nem jelentkeznek az allergiás tünetek. Ezt a kezelést azonban az allergén növény virágzása előtt minimum két hónappal meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát idén utoljára június első hetében van rá lehetőség.