2019-02-23 19:00:00 Csángó Bál a Millenáris parkban

Benda Iván fotómontázsai a ZSILIP-ben

2018. Április 16. - 2018. Május 16.

Emlékezz! (Zachor) címmel nyílt meg Benda Iván fotográfus kiállítása tegnap a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központban, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében.

Az emlékezésre hívó, holokauszt témájú fotómontázsokból összeállított kiállítást Benda Iván, az alkotó és Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg, valamint köszöntőt mondott Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

2000 óta április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben a náci megszállók és a magyar államigazgatás ezen a napon kezdte meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A gettósítás után május közepe és július eleje között a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba, haláltáborokba deportálták.

Az emléknap alkalmából nyílt kiállítás képei az emlékezésre hívnak. Fotómontázsain Benda Iván nem egyszerűen a holokausztot kívánja bemutatni, hanem régóta megfogalmazni kívánt érzéseit, gondolatait öltötte formába a digitális technológia segítségével – szövegek és a képek újfajta egységét megvalósítva. Az alkotó több mint tíz évig dolgozott a kiállított képeken, amelyek most kerülnek először a közönség elé. Az eseményen a Classicus Vonósnégyes előadta Mozart Dissonance quartetjét, és Szabó Máté, a Miskolci színház művészeti vezetője elszavalta Radnóti Miklós VII. Eclogáját.

A megemlékezésen jelen volt Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt igazgatója, Tordai Péter a Mazsihisz volt elnöke, továbbá Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Holopné Schramek Kornélia, Budapest XIII. kerületének alpolgármestere, Dr. Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere, valamint Dr. Monostori László atya, a Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit Plébánia kormányzója.

A kiállítás április 16-ától május 16-ig látogatható (hétfő-csütörtök: 9-17; vasárnap: 10-18) a ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központban (1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.). Azért, hogy minél több diák lehetőséget kapjon a kiállítás megtekintésére, az iskolás csoportok számára a kiállítás látogatása – regisztrációt követően – ingyenes.

Időpont: április 16. - május 16.

Helyszín: ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központ