2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Képzések, kutatások a gyermekekért és a teljes családi életért

Jelenleg 12 kutatás zajlik az idősek társadalmi integrálásáról, 270 ezer újszülött szülei kapnak babaváró csomagot, 17 krízisközpontban nyújtanak segítséget a bántalmazottaknak – egyebek mellett ezek a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) eredményei. A társaság bemutatta az Európai Unió által támogatott projektjeit.

Családokkal, gyermekekkel kapcsolatos programok, szaktanácsadás, a koragyermekkori intervenció – a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. legfontosabb feladatai. Az Európai Unió által támogatott projekteket szakmai előrehaladási tájékoztatón mutatták be a szakmai vezetők.

Érték a család, a családbarát gondolkodás

Wernigg Róbert a Családbarát Ország elnevezésű projektet ismertette. Elmondta: azt szeretnék tudatosítani a társadalomban, hogy a család érték, a családbarát gondolkodás természetes. Ez például azt jelenti, hogy egy szállodában legyen olyan, gyermekeknek nyújtott szolgáltatás, amelynek segítségével a szülők is kikapcsolódhatnak, és a banki ügyintézéskor se okozzon problémát, ha közben a gyermekek is ott „sertepertélnek”. Mint mondta, ahhoz, hogy ezeket sikerüljön elérni, meg kell ismerni a családokat, a szülők, gyermekek igényeit. Ezt kutatások, képzések segítségével próbálják elérni. Jelenleg 12 kutatás zajlik például az idősek társadalmi integrálásáról, a munka-magánélet egyensúlyának kérdéséről. Képzések indulnak a bölcsődei dajkák, intézményvezetők számára, szülőknek pedig a családi életre nevelésről. A program szervezi azt is, hogy életkezdést támogató csomagokat kapjanak majd kisbabát nevelő családok. A jövőben 270 ezer újszülött szüleinek juttatják majd el a családdá válásról és a szoptatásról szóló tájékoztatófüzetet is tartalmazó ajándékot.

Nincs egyedül, aki krízishelyzetbe kerül

A Kríziskezelő Szolgálatok Fejlesztése projekt a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésben és a krízishelyzetben lévők számára adható segítségnyújtásban kínál új megoldásokat. Téglásy Kristóf szakmai vezető elmondta: az akut krízishelyzetben lévőkkel foglalkoznak az országos kríziskezelő-, a lelki segély- és az ifjúsági mentálhigiénés szolgálat fejlesztésével. Képzéseket tartanak szakembereknek, akik a kapcsolati erőszak és emberkereskedelem áldozataival, azok hozzátartozóival tartják a kapcsolatot. Megjegyezte: a fiatalok egyebek mellett a droghasználat miatt is veszélyeztetettek, erről is szólnak szakmai rendezvények, esetmegbeszélések. Hozzátette: a bajbajutottak a 116-123-as ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálat vonalon kérhetnek tanácsot, segítséget.

Egységes gyermekút a speciális ellátást igénylőknek

A gyermeket és a szüleit a fogantatástól az iskolába lépésig körülvevő szolgáltatásokat foglalja magába a koragyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése projekt. Erről Kereki Judit szakmai vezető, képzési és szakmai igazgató beszélt. Elmondta: gyakran érdemi segítség nélkül keringenek a szülők a rendszerben, ha problémát észlelnek a gyermekükön. Nem tudják, kitől kérhetnek speciális vizsgálatot, ha gyermekük saját ellátást igényel, fejlődési rendellenességgel születik, szociális hátrányos helyzetű, vagy éppen kiemelten tehetséges. A projektben olyan egységes gyermekút megalkotására vállalkoztak, amelyben leírják, egy adott probléma esetén hova irányítsa a szakember a családot, ki foglalkozik majd a gyermekkel. Emellett 10 ezer szakember - pedagógusok, gyógypedagógusok, orvosok - képzését vállalták. Ennek célja, hogy azok, akik a korai intervencióban dolgoznak, egységes ismeretet szerezzenek, azonos tudást sajátítsanak el. Beszélt arról is, sok helyen nincs megfelelő szolgáltatás, ezért 100 településre mozgó komplex ellátás visznek.

Erősíteni kell a helyi jelzőrendszert

Az Országos Kríziskezelő és Információs Szolgálat működését Boglacsik Tímea, a telefonszolgálat igazgatója mutatta be. Elmondta: jelenleg 17 krízisközpont, 2 titkos menedékház és 2 átmeneti szállás fogadja a bántalmazott embereket. A szolgálatnak az a célja, hogy a helyi jelzőrendszer, ellátórendszer is segítséget tudjon nyújtani, és például ne az ország másik felében kelljen elhelyezni egy veszélyben lévő többgyermekes édesanyát. Alapvetően telefonon nyújtanak segítséget, ilyenkor a szakember felméri, közvetlen veszélyben van-e a telefonáló. Előfordul, hogy 5 percen belül kell megszervezni a menekítését. Beszélt arról is, hogy gyakran szenvedélybeteg a hívó fél partnere, aki, ha nem kap pénzt, bántalmazza párját.

A veszélyben lévők a +36-80-20-55-20 telefonszámon hívhatják a tanácsadót, vagy az okit@csbo.hu e-mailen jelentkezhetnek.

(csalad.hu)