2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Minden, amit a babaváró támogatásról és a többi segítségről tudni kell

Hamarosan a legapróbb részletek is kiderülnek a kormány 7 pontos családvédelmi akciótervéről, a minisztérium pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a törvénymódosítást. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, hogy ha egy házaspár három gyermeket tervez és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját, a 10 millió forintos csok-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, mert a harmadik gyermek születésekor a babaváró kölcsönt egyáltalán, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

Pénteken nyújtja be a minisztérium a 7 pontos családvédelmi akciótervet tartalmazó családvédelmi törvényt a kormány megbízásából – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós úgy fogalmazott: a jogszabályt a családok megmentése és fennmaradása érdekében alkották meg, azért, hogy megszülessenek a vágyott és tervezett gyermekek. A tárca vezetője rámutatott, hogy 2012 óta 21 százalékkal emelkedett hazánkban a gyermekvállalási kedv.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest kétszer annyi támogatást, összesen 2000 milliárd forintot kapnak a családok. Ebben Magyarország az első helyen áll az európai államok között.

Jelezte továbbá, hogy a családvédelmi akciótervhez kapcsolódó mai törvénybenyújtás után a rendeletmódosításokra kedden kerül sor.

Novák Katalin példaként elmondta, hogy ha egy házaspár három gyermeket tervez és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját, a 10 millió forintos csok-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, mert a harmadik gyermek születésekor a babaváró kölcsönt egyáltalán, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

Kiemelte: a világon egyedülálló elismerés a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége.

Íme a részletek a támogatásokról:

- A babaváró támogatást, vagyis a 10 millió forintos hitelt azok a fiatal házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség betöltötte a 18. évet betöltötte, de még nincs 40 éves. Fontos szempont, hogy a pár egyike legalább 3 éves biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ha az első baba megszületik, akkor 3 évig nem kell fizetni a törlesztést. A második gyermek újabb 3 év engedményt jelent, de ekkor már a tőke 30 százalékát is elengedik. A 3. baba születése után engedik el a teljes tőketartozást. Ez a kedvezmény a 2019. július elseje után született kisgyermekek után jár. A havi törlesztőrészlet 50 ezer forintnál nem lehet több.

- Bővül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). A jövőben a használt lakásokra is felhasználhatják a kölcsönt a két- vagy többgyermekes családok. Azok, akik 2 gyermeket nevelnek, 10 millió forint támogatott hitelre jogosultak, három gyermek után 15 millió kedvezményes kölcsön jár. A 25 éves futamidejű hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. Júliustól ugyanezt az összeget használt lakásra is fel lehet venni, ugyanakkor megszűnik az ingatlanokra vonatkozó 35 millió forintos értékhatár. A hitelt a gyermektelenek is felvehetik abban az esetben, ha a jövőben annyira emelkedik a családban a gyermekszám, amennyire a kedvezményes kölcsönt kapta a pár.

- A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

- A négygyermekes családanyák nyugdíjba lépésükig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ez a kedvezmény a jövő évtől lép életbe, és a 18 év feletti gyermekek után is jár.

- Júliustól a nagycsaládosok autóvásárlását is támogatják. A legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új, hétszemélyes gépjármű vásárlásakor. A támogatott összeget nem kell előre megfinanszírozni, azt a Magyar Államkincstár utalja az autókereskedőnek. Itt nem feltétel a házasság, de az igen, hogy a pár legalább 3 gyermek után kapjon családi pótlékot. A kedvezmény az egyetemista fiatal után is jár.

- Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás 2022-ig. Az igények felmérése alapján a jelenlegi 50 ezernél 20 ezerrel több, összesen 70 ezer férőhely kell ahhoz, hogy minden szülő bölcsődébe adhassa gyermekét, és ezért ne kelljen mélyen a pénztárcájába nyúlnia.

- Bevezetik a nagyszülői gyedet. Ezt a dolgozó nagyszülő veheti igénybe, abban az esetben, ha a szülők a saját gyed-jogosultságukat átadják azért, hogy mindketten dolgozhassanak. Ez a lehetőség 2020-tól él, és a 2 év alatti gyermekekre vonatkozik.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)