2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Apaként otthon a gyermekkel

Alexis Ohanian neve Magyarországon elsőre aligha cseng túl sokaknak ismerősen. A 35 éves befektető nekünk most inkább azért érdekes, mert az utóbbi évtized egyik legnagyobb teniszsztárja, a 23-szoros egyéni Grand Slam-győztes Serena Williams férje, emellett gondos apa.

Az Egyesült Államokban meglehetősen szellős a szociális háló, éppen ezért tartotta nagy dolognak Alexis Ohanian, hogy Serena Williamsszel közös gyermekük születése után négy hónapot otthon tudott tölteni fizetett szabadságon (nem mintha olyan nagy szükségük lett volna a pénzre).

„Olympia születése után teljesen új szinten lettem jelen a feleségem életében. Ki tudtam venni 16 hét fizetett szabadságot a Redditnél, ez lett életem egyik legfontosabb döntése” – írta Alexis Ohanian.

Ez a csaknem négy hónap az Egyesült Államokban kevesek kiváltsága még az édesanyák között is, nem beszélve az édesapákról. Még ha a munkahelyük lehetővé is teszi, sokan nem merik felhasználni, attól tartva, hogy ezen idő alatt félreállítják őket, esetleg a főnökük zokon veszi távollétüket.

A Talking Talent nemrégiben lefolytatott felmérése szerint az apák jellemzően a nekik járó idő 32 százalékát használják csak fel, hogy újszülött gyermekük mellett legyenek.

Amivel persze Alexis Ohanian is tisztában van: „Segített, hogy az egyik alapítóként nem kellett azon aggódnom, mit szólnak majd az emberek, megkérdőjelezik-e az elkötelezettségem. Hihetetlenül nagy dolog volt ennyi minőségi időt tölteni Olympiával. Talán ennél is fontosabb volt, hogy ott lehettem a feleségem mellett és alkalmazkodhattam az együtt kialakított új életünkhöz – különösen a szülés alatt és után fellépő komplikációk fényében”.

Az üzletember szerint noha számtalan kutatás bizonyítja, milyen fontos nem csupán a gyermek kognitív és érzelmi fejlődése, de a pár szempontjából is az apa jelenléte, Amerikában sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel és ha tudnának is, a stigmától való félelem ebben sokakat meggátol.

Alexis Ohanian példája is azt bizonyítja, nem lenne szabad beáldozni a szülői lét szépségeit a karrierért, annál is inkább, mert amikor véget ért ez a 16 hét, könnyen vissza tudott illeszkedni.

„Szerencsém van, hogy saját magam főnöke vagyok, amivel együtt járnak bizonyos szabadságjogok, például behozhatom a kislányom a munkahelyemre, dolgozhatok otthonról vagy bárhonnan a világból, ahol Serena versenyez” – tette hozzá.

Egyre több magyar férfi veszi igénybe a GYED-et

Magyarországon 2016 óta a kisgyermekes családoknak már nem kell választani a munka és a GYED között, mert a szülő akkor is megkapja az ellátás teljes összegét, ha visszamegy dolgozni. A rendszer később tovább formálódott, már nem kell megvárni hozzá a gyermek egyéves korát, a GYED Extrával 2018-tól a szülők – ha szeretnének - már a baba féléves korától dolgozhatnak.

Nem csoda, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint egy év alatt megduplázódott a gyermekgondozási díjat kapó férfiak száma. A statisztikák azt mutatják, hogy nemcsak a GYED-en lévő szülők száma emelkedett, hanem a nemi megoszlás is sokat változott.

Míg 2016 decemberében a 92 740 GYED-en lévő szülő mindössze 4,7 százaléka (4371 fő) volt férfi, addig egy évvel később ez a szám már 8057-re emelkedett.

A GYED-del kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat bővebben.

(csalad.hu)