2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Egy kompetenciamérés, amely segít megtalálni a jövő mérnökeit

Lezárult a mérnök- és informatikai szakember utánpótlás megtalálása érdekében kezdeményezett országos MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) kompetenciamérés első szakasza a középiskolás fiatalok körében. A kompetenciaméréssel a kiválasztott iskolák 10-12. osztályos diákjainak készségeit és képességeit vizsgálták meg a szakemberek.

Az eredmények alapján a résztvevő tanulók, illetve szüleik képet kaphatnak a fiatal meglévő kompetenciáiról, illetve a különböző erősségeiről, amelyekre alapozva érdemes lehet az informatikai irányba orientálódniuk. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) által kezdeményezett mérésen összesen 1025 gyermek vett részt a méréseken az elmúlt hónapokban.

Az EJMSZ által koordinált, uniós forrásból megvalósult mérések során a Vienna Test System segítségével vizsgálták a fiatalok logikai gondolkodását, hogy mennyire képesek egy első látásra zavaros halmazban rendszert találni, továbbá figyelték a monotóniatűrési jellemzőiket időnyomás alatt, valamint tervezési képességeiket és személyiségjegyeiket is felmérték. Mindezeket valós és aktuális – az EJMSZ tagszervezetei által összeállított – elvárás listára alapozva.

A mérések márciusban folytatódnak, amelyeknek köszönhetően a leendő mérnökök és informatikusok bázisa növelhető. A felmérés eredményei ugyanis pozitív megerősítést jelenthetnek a szülők számára, így pedig egyre több szülő veheti majd számításba a műszaki szakirányokat gyermeke pályaválasztásakor.

A kompetenciamérésre alapozva egyéni tehetségmenedzsment programokat is ki lehet alakítani az oktatási intézményekben, és gyakorlatorientált módszertanok kidolgozásával az igényekhez lehet igazítani a készség- és képességfejlesztést – közölte a szövetség.

(csalad.hu)