2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Családok szolgálatába állnak a vállalatok

Egyre jobb anyagi helyzetben vannak a családok. Ahhoz, hogy a gyermekesek vagyona tovább gyarapodjon, a munkát és a családi életet össze tudják hangolni, a kormány, a gazdasági élet és a civil szféra együttes munkájára van szükség. 

Akkor leszünk családbarát ország, ha a családbarát szemlélet az élet minden területén érvényesül. Egyebek mellett így fogalmazott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke a Vállalatok és vállalkozások a családok szolgálatában című konferencián.

Nő a gyermekesek vagyona

Fűrész Tünde utalt arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank néhány napja mutatta be 332 pontos versenyképességi programját, amelyből 46 családvédelmi ügyekkel foglalkozik. Beszélt arról is, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a Családbarát munkahely díj iránt. Az indulás óta 1600 nyertest hirdettek, az intézkedések 160 ezer dolgozóhoz jutottak el. A gyermekes családok nettó jövedelme 9 év alatt 1,5-szeresére nőtt, egyre jobb vagyoni helyzetben vannak. Dupla annyian rendelkeznek mosogatógéppel, számítógéppel, mint 10 évvel ezelőtt, és egyre több családnak van autója.

Kihívás a munkanélküliség további csökkentése

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kifejtette: a vállalatok, vállalkozások és az állami szabályozás szintjén is tenni kell azért, hogy könnyebb legyen a család és a munka összehangolása. Ezt segíti például a családbarát adórendszer. Ma minden korábbinál több embernek van munkája, és 6 éve folyamatosan emelkednek a reálbérek. A legnagyobb kihívás most az - mondta -, hogy a 3,7 százalékos munkanélküliségi ráta 3, majd 2 százalék alá csökkenjen. Megjegyezte: jelentős lépést sikerült elérni a kisgyermekesek foglalkoztatásában, ezt segítette például a munkahelyvédelmi akcióterv, amely 1 millió hátrányos munkavállaló foglalkoztatását segíti.

Elismerés és támogatás jár a gyermekvállalásért

Sikeres családpolitikát csak állami eszközökkel nem lehet megvalósítani, a feladat megvalósításába a gazdasági, üzleti élet szereplőit, a civil szférát is be kell vonni – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője. Görög Norbert a kabinet lépései közül kiemelte, hogy több intézkedéssel a kormány duplájára emelte a családokra fordítható forrást. Ennek eredményei látszanak a népesedési mutatókban, a gyermekvállalási kedv az elmúlt nyolc évben folyamatosan emelkedik - hangsúlyozta. Hasonló pozitív eredményt sikerült elérni a házasságok számának növekedésében is.

Görög Norbert kijelentette: az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv további változásokat hozhat. Ennek egyik legfontosabb eleme a fiatal házasoknak járó kölcsön. Azok a párok, amelyeknél a feleség még nem töltötte be a 40. életévét, 10 millió forintos, szabadfelhasználású kamatmentes hitelre jogosultak, legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztéssel. Az intézkedés 2022-ig lesz elérhető. Mint mondta, ezzel a támogatással az a célja a kormánynak, hogy a gyermekvállaláson gondolkodó párok ne habozzanak, minél előbb vállalják a gyermeket.

A főosztályvezető szólt arról is, hogy a kedvezményes kamatozású lakáskölcsön használt lakásokra is érvényes lesz. A nagycsaládosoknak nyújtott 2,5 millió forintos autóvásárlási kedvezmény pedig abban segít, hogy a gyermekek óvodába, iskolába szállítása egyszerűbb legyen. Kiemelte: a 4 vagy több gyermeket nevelő édesanyák személyijövedelemadó-mentessége a világon példanélküli.

Kardosné Gyurkó Katalin, a 31 éves Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a kedvezménykártyáról beszélt. Jelezte, hogy 800 elfogadóhelyen 5-25 százalékos kedvezményt kaphatnak a kártyabirtokosok, erről a szervezet oldalán tájékozódhat a 12 ezer tagcsalád.

(csalad.hu, Fotók: csalad.hu)