2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Bárki lehet bűncselekmény áldozata – figyeljünk egymásra!

Lassan három évtizede emlékezünk meg a bűncselekmények áldozatairól minden év február 22-én. Magyarországon ilyenkor a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít a lakosság tájékoztatására.

Az Európa Tanács még 1990. február 22-én az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez az európai jogszabály sok mindent előír, egyebek mellett azt, hogy a sértettekkel tiszteletteljesen kell bánni, illetve számukra érthető formában kell tájékoztatást kapniuk az ügyükben.

Emellett a Magyarországon évi mintegy 200 ezer áldozat (ennyien válnak valamilyen bűncselekmény áldozatává, pontosabban ennyi esetben derül ki) számára megfelelő védelmet is kell biztosítani és a törvény szerint támogató szolgálatot is fel kell állítani számukra.

Magyarországon az Áldozatsegítő Szolgálat érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához nyújt segítséget. Például felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről; jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít; ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegít; igazolja az áldozati státuszt, valamint krízishelyzetben azonnali pénzügyi segélyt adhat – mindezt ingyen.

Noha nem ritka még ma sem az, hogy az áldozatokat is hibáztatják az ellenük elkövetett bűncselekményért, fontos hangsúlyozni, hogy bűncselekmény bárkivel megeshet, az áldozatok pedig megérdemlik az együttérzést és a tiszteletet.

A rendőrségnek az áldozatok segítésében (túl azon persze, hogy megpróbálja elfogni az elkövetőt) közvetítői és tájékoztatási feladata is van, azaz például el kell mondania a sértettnek, milyen hatósági segítséget vehet igénybe.

Magyarországon egyébként több regionális Áldozatsegítő Szolgálat is működik (például Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon). Itt a bajbajutottak telefonon kérhetnek segítséget a nap 24 órájában. A telefonvonal túlsó végén önkéntesek és pszichológusok igyekeznek segíteni.

Ezek a szolgálatok az Igazságügyi Hivatal keretein belül működnek, de emellett civil szervezetek is próbálnak támogatást adni.

További információkat ezen a linken, vagy a 06-80-225-225 telefonszámon lehet kapni.

(csalad.hu)