2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Hétpontos Családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor

A felmérések szerint az emberek 80 százaléka támogatja a kormány családpolitikáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 21. évértékelő beszédében, amelyben az új Családvédelmi akciótervet is ismertette.

A magyar kormány 9 év alatt megduplázta a családok támogatását, amely arányaiban egész Európában a legmagasabb - emelte ki Orbán Viktor.

Európában egyre kevesebb gyermek születik, erre a nyugat a bevándorlás támogatásával reagál, a magyar kormány válaszként egy 7 pontos Családvédelmi akciótervet hozott létre.

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását.

Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint értékű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik. A másodiknál újra három évre felfüggesztik és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a tőke fennmaradó összegét sem kell kifizetni.

2. Bővítik a CSOK kedvezményes hitelét: a kölcsönt a két- és több gyermekes családok ezentúl használt lakások vásárlására is felvehetik.

Orbán Viktor hangsúlyozta: mindez azt jelenti, hogy Magyarországon ma egy két gyermeket vállaló fiatal házaspár az életkezdéshez és otthonteremtéshez 22 millió, egy 3 gyermeket vállaló pedig 35 millió forint támogatást kap.

3. Változik a nagycsaládosok jelzáloghitelének összege is, a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállal át a kormány egy családtól.

4. Azok a nők, akik négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját: egy legalább 7 személyes kocsi vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Ehhez 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség. Az év végéig 10 ezer ebből megépül, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5 és 6 ezer. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

7.  A nagyszülői GYED-et is bevezetik a jövőben: ha a szülők úgy döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak GYED-en helyettük.

A fiatalok nyelvtanulását is támogatja a kormány

Orbán Viktor elmondta, hogy harminc évvel a rendszerváltás után áttörést érhetnek el a fiatalok idegennyelv oktatásában is. A kormány a középiskolai nyelvoktatás rendszerét korszerűsíti. Minden középiskolás a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán 2-2 hét külföldi nyelvtanuláson vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány vállalja.

A kormányfő azt is kijelentette:  lépésről lépésre, kitartó munkával "fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon".

(csalad.hu)