Így lehetnek kevésbé stresszesek a reggelek tinikkel

Aki tinédzserrel él egy háztartásban, az pontosan tudja, hogy a reggelek (különösen iskolanapokon) kifejezetten stresszesek tudnak lenni. A készülődés és az indulás a lehető legritkábban megy simán.

Különösen komoly feszültségeket generálhat, ha a szülő és a gyermek eleve más típus, tehát míg az első kipattan az ágyból és rögtön nekiáll készülődni, addig a tini elmolyol és nehezen lendül bele a reggelbe.

A feszült hangulatból esetlegesen adódó ingerültebb mondatokat persze gyorsan megbánja a szülő, de azokat visszacsinálni már nem lehet – azon viszont érdemes elgondolkodni, megváltoztatható-e a reggeli rutin.

Az amerikai Kristen például azt találta ki, hogy azonnali hatállyal kütyütilalmat vezetett be addig, amíg tinédzser fia két egymást követő reggelen nem tudott úgy (időben!) elkészülni, hogy közben nem borította ki a szüleit és a húgát. Ennek megvolt az az előnye is, hogy ezzel anyaként ő kivonta magát az egyenletből, így nem volt esélye az összeveszésnek.

Ezután egy papírra összeírták a gyermek reggeli feladatait és azt kitűzték a falra. Nem kell komoly dolgokra gondolni: fogmosás, táska összepakolása, stb. A kistini fiának minden reggel ki kellett pipálnia az elvégzett feladatokat, miközben figyelt az időre is. Ha nem sikerült mindent elvégezni, akkor aznap nem nézhetett TV-t és nem nyomogathatta a különböző kütyüket.

A fia persze először nem lelkesedett az ötletért, hogy a reggeli készülődés elszúrása ilyen komoly hatással lehet a kütyüidőre, aminél komolyabb bizonyíték nem is kellett Kristennek arra, hogy jó úton jár.

A különböző digitális készülékek lettek a fia valutái, hiszen annyi házi feladat és egyéb tevékenység mellett a kevés szabadideje kifejezetten értékes számára, amit szeretne a kedvenc tevékenységével tölteni.

A lista kifejezetten jó ötletnek bizonyult, mivel drasztikusan csökkent a reggeli összezördülések száma.

A reggelnek egyetlen olyan része van, amiben az édesanya aktívan részt vesz, ez pedig az ébresztés. „Ilyenkor megsimogatom a hátukat és elmondom nekik, hogy ők a kedvenceim széles e világon. Őszintén szólva ezt nem is akarom abbahagyni addig, amíg kifejezetten meg nem kérnek rá” – mesélte Kristen.

A hónapokkal ezelőtt bevezetett változások fényes sikert hoztak, azóta alig egy-két összezördülés volt reggel és büntetni sem kellett.

„Mindannyiunknak kellemesen indul a napja, a fiam lassan függetlenné válik, ugyanakkor azt is megtanulja, hogy neki sem áll érdekében úgy viselkedni, hogy az másokra negatív hatással legyen” – foglalta össze az édesanya.

(Család.hu)