2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Téli gyermekbetegségek: mikor kell a kórházba rohanni?

Kezelést igényelnek a téli gyermekbetegségek, de ezekkel elsősorban a háziorvosokat érdemes felkeresni. Az Országos Gyermekgyógyászati Intézet fül-orr-gégészetére a szakorvos szerint többségében sürgősségi beavatkozást nem igénylő gyermekeket visznek a szüleik.

A téli időszakban megszaporodnak a fertőzések – elsősorban a bárányhimlő, a nátha, a középfülgyulladás és a hurutok –, amelyek gyermekkorban olykor súlyos szövődményekkel járhatnak. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A szervezet honlapján tájékoztatást nyújtó gyermekinfektológus, intenzívgyógyász és fül-orr-gégész professzor is egyetért abban, hogy a gyermekkorban beadott influenza, rotavírus vagy bárányhimlő elleni védőoltás jelentős mértékben képes megelőzni a súlyos, időnként életveszélyes állapotokat, amelyek hosszas kórházi ápoláshoz, elhúzódó gyógyuláshoz vezethetnek.

Kezelőorvosa ismeri legjobban a gyermeket

Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke felhívta a figyelmet: a téli betegségekkel elsősorban a házi gyermekorvosokhoz kell fordulni. Az orvosi vizsgálat előtt már otthon készüljünk fel a lázcsillapításra, folyadékpótlásra. De ha súlyosabb levertséget, idegrendszeri görcsöt, módosult tudatállapotot vagy a bőrön bevérzéseket észlel a szülő, akkor azonnal rohanni kell a kórházba, olyankor minden óra számít.

Katona Gábor gyermek fül-orr-gégész professzor, audiológus, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az Országos Gyermekgyógyászati Intézet fül-orr-gégészetére többségében sürgősségi beavatkozást nem igénylő gyermekeket hoznak a szüleik, pedig az ő kezelésüket az alapellátásban kellene megoldani. A professzor úgy vélte, a gyermekeket a kezelőorvosuk ismeri leginkább, aki indokolt esetben tovább küldi betegét a súlyos állapotú gyermekekre összpontosító kórházba. Míg a nátha, a láz, a fülfájás, a hurut egyértelműen a házi gyermekorvosra tartozik, addig a középfülgyulladás szövődményeként kialakuló életveszélyes állapotok, így agytályog vagy trombózis egyértelműen sürgősségi ellátást igényel.

Fokozottan veszélyeztetettek a gyermekek

Mikos Borbála gyermek intenzívgyógyász, a Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztálya osztályvezető főorvosa szerint a legkisebb gyermekeket éretlen védekező rendszerük fokozottan veszélyeztetetté teszi a súlyos fertőzésekre, az antibiotikumok túlzott fogyasztása pedig egyre ellenállóbb és nehezen kezelhető fertőzéseket okozó „szuperbaktériumok” elterjedéséhez vezethet. Hozzátette: kiemelkedő jelentőségű a megfelelő antibiotikum kiválasztása a gyulladástól szenvedő, kórházi kezelésre szoruló gyermekek kezelésekor. A gyermek intenzívgyógyászok döntését segítik azok a rendszeres elemző vizsgálatok, amelyekből megtudható, mely vírusok és baktériumok voltak felelősek az elmúlt néhány év súlyos fertőzéseiért.

Még nem elég elterjedt a védőoltás

Pék Tamás gyermek infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház szakorvosa rámutatott, hogy az influenza, a bárányhimlő és a rotavírus elleni védőoltás többnyire nem nyújt 100 százalékos védelmet a fertőzés ellen, de megóv a fertőzések szövődményeitől. Felhívta még a figyelmet az ebben az influenzás időszakban előforduló súlyos esetekre, amikor a betegség szövődményeként tüdőgyulladás jelentkezhet, amely nem ritkán intenzív osztályos ellátáshoz, gépi lélegeztetéshez vezethet. Sajnálatos – mondta -, hogy az átoltottság eközben legfeljebb 30 százalékos.

(csalad.hu)