2019-05-22 00:00:00 A tánc fesztiválja Veszprémben

Hány éves korig vezethetünk autót?

Idősebb korban általában könnyebben lankad a figyelem, a látás is romolhat, ezért kiemelten fontos az orvosi alkalmassági vizsgálat azoknál, akik a volán mögé szeretnénk ülni.

Felmerült már korábban, hogy Magyarországon korlátozni kellene, hány éves korig vezethet valaki autót, azonban a jogszabály jelenleg csak alsó határt ír elő - mondta Pető Attila közlekedési szakoktató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hazánkban kötelező orvosi vizsgálaton kell részt venni ahhoz, hogy valaki a jogosítványt megszerezhesse, hetven év felett pedig évente kötelező elvégeztetni az orvosi alkalmassági vizsgálatot – hangsúlyozta Pető Attila.

Hatvan év felett nem úgy működünk már, mint fiatalon, hiszen testünk öregszik, nehezebben megy a mozgás is, emiatt valóban veszélyesebb, ha egy idős ember ül a volán mögé – magyarázta az oktató.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az előbb említettek nem mindenkire értendők, hiszen rengeteg olyan idős ember van, aki fitt, bátran volánhoz ülhet, és biztonságosan vezet. A statisztikák alapján egyébként az idős korosztály sokkal kevesebb balesetet okoz, mint a fiatal vezetők – mondta Pető.

Életkori sajátosságai vannak annak, miként kell egy-egy váratlan helyzetben reagálni vezetés közben. Idős korban a reakcióidő megnyúlik, reflexeink lelassulnak, bár ezt hosszú időn keresztül szerzett rutinnal tudjuk pótolni – fejtette ki Kapitány Tibor közlekedésbiztonsági szakértő, vezetéstechnikai tréner.

Mint mondta, a fiataloknál nem alakulnak ki rossz beidegződések, míg az idősebb korosztályhoz tartozó sofőrök sokszor rossz beidegződésekkel vezetnek, ami balesetveszélyes lehet. Ugyanakkor Kapitány elmondta azt is, ezek a beidegződések kiirthatók, javíthatók, a vezetéstechnikai tudást tréningezéssel fejleszteni lehet.

Pető Attila véleménye szerint jogszabályban semmiképp nem kellene rögzíteni azt, hogy bizonyos kor felett a jogosítványt már nem lehet használni, hiszen az nagy felháborodást váltana ki, és a jól vezető időseket is korlátozná. Ugyanakkor az orvosok felelőssége hatványozott.

(Híradó.hu)