2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Táncház, zene és mulatság - hétvégi programajánló

A fülnek és a lábnak is kínálnak különlegességeket erre a hétvégére a programszervezők. Lesz táncház, számtalan koncert, színházi előadás. A farsangi szezon nem is indulhatna jobban 2019-ben.

A Maszkabál című műsorával lép fel vasárnap 10 óra 30 perctől Gryllus Vilmos a Budapest Jazz Clubban. Ezzel egy időben a MOM-ban Balázs János, Magyarország Érdemes Művésze, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertet tart. Szintén a budai helyszínen és tizenegy óra előtt kezdődik Az oroszlán és a kisegér című bábelőadás. A legkisebbeket szerdán délelőtt várják a Csörsz utcába babakoncerttel. A háromnegyedórás programon Gudor Judit klarinéton és Nagy Míra zongorán játszva igyekszik bevezetni a muzsika világába a piciket. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekek zenei fejlesztése a zenei tehetségük kibontakoztatásán túl segít a két agyfélteke harmonikus fejlődésében is. Így érzékenyebbé, kreatívabbá, kitartóbbá, fegyelmezettebbé, intelligensebbé és befogadóbbá válhatnak a gyermekek.

A Budapest Music Center könyvtárában folytatódik Lakatos György új hatrészes ismeretterjesztő ifjúsági sorozata. A negyedik állomás neve Kiszámolós. “Lesz Hangjáték, amikor a g játszik az á-val, a madárcsiripelés az oroszlán ordítással... És ritmusjáték, amikor a Tá játszik a Ti-ti-vel, a szamba a keringővel... a harmóniában a d-moll a C-dúrral, sőt a szójátékban a kevés a merésszel, a lábos a hámossal... Játék, ahol nincs vesztes, és lehet a nyeremény egy zacskó lebbencs…” - írja a fagottművész. Zongorán Gábor-Nagy Nóra játszik a 11 órakor kezdődő ingyenes vasárnapi eseményen.

A hét utolsó napjának délelőttjén a Müpát is gyermekzsivaj tölti majd be. Tíz órától indul a Cifra Palota interaktív családi foglalkozás, a színpadon zene, tánc- és meseelőadások zajlanak, miközben az előcsarnokban zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok foglalják le a fiatalokat. A belépés díjtalan. Déltől a havonta egyszer jelentkező Hetedhét táncház sorozatban - a Müpa ajánlója szerint - a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyermekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ezen a hétvégén a Bagi táncok és a hegedű kerül a középpontba. Egy hónap múlva, február 17-én pedig a Bodrogközi táncok és a tárogató várja az 5-12 év közötti ifjakat. A sorozatban újdonság, hogy az adott tájegységhez kapcsolódó paraszti kultúra hagyományairól is elhangoznak érdekességek.

A nagyobbakat hívják szombaton az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba, ahol reggel nyolc és este hat óra között rendezik meg Magyarország talán legnépesebb robotversenyét, a First Lego League budapesti döntőjét, amivel párhuzamosan innovációs kiállítást és bemutatót is szerveztek. Lesznek programozó workshopok is, amelyeken bemutatják azokat a megoldásokat, amelyekkel bárki elkészítheti első játékát vagy IoT (Internet of Things) alkalmazását. A versenyen az ország legtehetségesebb, 9-16 év közötti fiatal programozói és mérnökei mérik össze tudásukat. A téma idén az űrkutatás.

A Ludwig Múzeumban a Westkunst-Ostkunst című gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódik a januári Családi délelőtt sorozat programja, a szombati Origami Pop Ruhák. A délelőtt féltizenegykor kezdődő foglalkozáson a múzeum gyűjteményéből Jovánovics György Függönyreliefje, pop art alkotások, valamint klasszikus művek indítják be a beszélgetést a szervezők és a fiatalok között a divatról, az öltözködésről és a drapériákról. A programból természetesen nem maradhat el az alkotás sem, origami technikával hajtogatnak ruhákat. A résztvevők megismerik a negatív és a pozitív hajtások világát, illetve felfedezhetik, hogy milyen közel is áll vizuálisan egy kortárs gipsz relief és egy hajtogatással megmunkált papírlap. A programra pénteken 14 óráig előzetesen jelentkezni kell a múzeum honlapján található elektronikus levélcímen.

(Család.hu, Fotó: Máthé Zoltán/MTI)