Rallye és jazzbuli - hétvégi programajánló

Az év utolsó napjai is mozgalmasan telnek: a kirándulni vágyók feldíszített, fűtött kisvasutakon utazhatnak, a legkisebbeknek több mint negyven éves magyar rajzfilmet vetítenek moziban, lehet mézeskalács várost nézegetni és gazdátlan állatokat babusgatni. Aki pedig ünnepi fittségét is próbára tenné, az versenybe szállhat az év végi futóversenyek egyikén.

Erzsébet királyné karácsonyai címmel rendeznek pénteken 10 óra és fél négy között múltidéző programot a Gödöllői Királyi Kastélyban. Lesz kézműves tárgyalkotó foglalkozás a Sala Terrenában, miközben a Lovardában Toma és csapata várja a látogatókat ügyességi játékokkal. A programok közül egy: fél háromtól a Napraforgó Meseszínház A csodafurulya című zenés mesejátékot adja elő a Barokk Színházban. Az év utolsó vasárnapján Keszthelyen, a Festetics-kastélyban is különleges sétát tehetnek az érdeklődők este hat óra után. Három csoportban 30-40 ember vehet részt múltidéző kastélylátogatáson. Este nyolc órától pedig a Preludio Trio Firenzei álom című műsorát adja elő, amiben az olasz zeneirodalom remekeiből mutatnak be crossover darabokat.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány idén is “Állati jó karácsonyra” vár minden négylábú kedvelő embert az állatmenhelyre fél egytől. Ebben az esztendőben is nagyon sok elárvult állat töltötte a karácsonyt a menhely rácsai mögött. A látogatók kiválaszthatnak egyet közülük, akit szeretnének egy kicsit felvidítani, boldoggá tenni simogatással, jó szóval, finom falatokkal. A kutyák és macskák minden apró ajándéknak örülnek a táptól, a konzerven és a macskaalomon át a játékig.

Nagyobbaknak szánt, de izgalmas óévzáró programnak ígérkezik a 20. Szilveszter Rallye, amit hagyományosan a mogyoródi Hungaroringen rendeznek meg december 27-29. között. Pénteken délelőtt tíz órakor rajtol a verseny, az előzetes nevezések szerint hat országból – a magyarokon kívül lengyel, cseh, szlovák, osztrák és német versenyzők jelezték indulásukat – több mint 200 autó áll rajthoz összesen 11 kategóriában.

Az ünnep idején felszedett plusz kilogrammok ledolgozásában segítenek Hódmezővásárhelyen, ahol vasárnap délután két órától Bejgli futást rendeznek két távon 2,2 és 7 kilométeren az uszodánál. A verseny érdekessége, hogy a hosszabb Bejgli táv 14 órakor rajtol, a Hókifli (2,2 kilométer) táv versenyzői 5 kilométernél csatlakozhatnak hozzájuk, vagy ha úgy jobbnak látják, tömegrajttal indulhatnak fél háromkor. A versenyre csak házi készítésű édes és sós süteményekkel lehet benevezni. Minden nevezett süti sorszámot kap, amit a futás idején a zsűri értékel.

Különleges látványosságot ígérnek vasárnap Pécsen az Évzáró Szilveszteri Gurulás oldtimer autói. A találkozó tíz órakor a Széchenyi téren lesz, ahol egészen 13 óráig meg lehet csodálni az idős autókat. Egy órával dél után indul a menet Pécs belvárosában egy bemutató körre. A rendezvényt kizárólag száraz időben tartják meg (a veterán autók védelme érdekében).

Az óév búcsúztatására remek alkalom egy jó kis kirándulás a Mátrában vagy a Bükkben. Pláne azért, mert az ünnepi időszakban menetrend szerint közlekedik az Egererdő Zrt. Mátravasútja és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút 10 órától háromnegyed háromig. A téli szünetben mindennap jár a Gyermekvasút a budai hegyekben. A hidegre és az ünnepekre való tekintettel karácsonyi díszbe öltöztetett két zárt személykocsiban lehet utazni - mindkét végállomásról óránként indulnak a vonatok. Sőt, ezen a hétvégén gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak, ezen a két napon az egyik feldíszített adventi kocsi is ebben a szerelvényben teljesít majd szolgálatot.

A Bálnában már látogatható a Mézeskalácsváros, amit lelkes önkéntes mézeskalácsház-építők népesítettek be különleges sütemény-építményekkel hosszú hetek alatt. Az illatos falu ingyen csodálható meg, az illatok és a kiállított tárgyak pedig garantáltan mindenkit visszarepítenek egy kicsit a karácsonyi családi forgatagba. A különleges város egészen február 23-áig látogatható. A téli szünetben délelőtt 11 órától 14 óráig, illetve délután 16 órától 20 óráig várják az érdeklődőket.

A Budapest Jazz Clubban a Szeleburdi játéksziget keretében a Veronaki Klub szilveszteri meglepetését izgulhatják végig a fiatalok vasárnap 10 óra 30 perctől. A zenekar népszerű lemezeiről válogat dalokat, mint például a Gőgös Gúnár Gedeon, a Libabál, a Kiugrott a gombóc és a Világforgó. Lesz majd közös játék, éneklés, koccintás és ügyességi játék is.

Előszilveszteri gyermekparti lesz az Anker’t-ben vasárnap négy órától. A PomPom People a Jazz'n'bass csapata The Family Rave címen olyan bulit csinál, amiben a kicsik is átélhetik a szilveszter éjszakai bulik hangulatát. Az eseményen lesz tánctanítás, konfettiszórás, buborékparty, és sok labda, miközben a hátsó kisteremben baba- és gyermeksarok, UV Arcfestés, tetkózás és kreatív asztal vár mindenkit. Belépés csak gyermekkel lehetséges a pörögni vágyó felnőtteknek is.

A Puskin Kuckóban (Puskin Mozi) tíz órától szombaton a Legkisebbek mozija sorozatban A kockásfülű nyúl című rajzfilmet vetítik, vasárnap a Fabula Bábszínház adja elő Brumi és a téli álom című zenés bábjátékát.

(Család.hu)