2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Kik azok a gyermekgondozók?

Még az angolszász országokban is rengeteg tévinformáció és félreértés kereng a gyermekgondozók tevékenysége körül, pedig ott nagyon fontos szerepet töltenek be a rendszerben. Különösen, ahol kevés a bölcsődei, óvodai férőhely, vagy esetleg nincs is államilag finanszírozott ellátás.

Az Egyesült Királyságban például annyira elterjedt a gyermekgondozók intézménye, hogy öt érdekvédelmi szervezetük van. Ők most azért indítottak kampányt, hogy eloszlassák a tevékenységüket övező mítoszokat és tisztázzák a különbségeket például egy bébiszitter, egy nanny és egy gyermekgondozó között.

1. A gyermekgondozók nem bébiszitterek

A gyermekgondozók nagyon szigorú ellenőrzéseken esnek át, munkájuk sokkal összetettebb, mint egy bébiszitteré. Tulajdonképpen egy minibölcsődéről van szó napi rutinokkal, fejlesztő játékokkal, szabadtéri aktivitással, meséléssel, stb. Ezek egy program részei.

2. Rendszeresen ellenőrzik őket

Az angolszász országokban (például az Egyesült Királyságban) a gyermekgondozókat egy kifejezetten erre a célra létrehozott testület ellenőrzi és minősíti rendszeresen.

3. Korlátozott a felügyelt gyermekek száma

Egy gyermekgondozó nem felügyelhet akármennyi gyermeket. Hogy pontosan hány kicsi lehet a gondjaira bízva, az több dologtól is függ, például a gyermekek korától és a rendelkezésre álló hely méretétől.

Egy példa: az Egyesült Királyságban egyszerre maximum hat, 8 év alatti gyermek lehet a felügyeletük alatt (ebbe beleszámít a sajátjuk is, ha az adott korosztályba tartozik), közülük maximum három lehet 5 évesnél fiatalabb.

4. Vizsgához kötött

Ha valaki gyermekgondozó szeretne lenni, a regisztrációs folyamat részeként számot kell adnia gondozási tapasztalatairól, aminek része egy tanfolyam elvégzése. Magyarán csak olyasvalaki foglalkozhat gyermekekkel, akinek erről papírja van.

5. Nem csak nők végezhetik

A legtöbb gyermekgondozó nő, hiszen közülük nagyon sokan ezt az utat választják arra, hogy akár évekig otthon maradhassanak a saját babájukkal (így pótolva a kieső anyagiakat).

Ugyanakkor egyre több férfi jelenik meg a területen, akár karriert is építve, számolva a jobb munka-szabadidő egyensúllyal. Sőt, az sem ritkaság, hogy párok vállalnak így gyermekeket.

6. Nem pótolja a szülőt

Vannak szülők, akik amiatt aggódnak, hogy a gondozó átveszi a helyüket a gyermekük életében. Az aggodalom felesleges, a tanfolyamok része az is, hogy a gondozóknak megtanítsák, miként kezeljék ezeket a helyzeteket akár a szülők, akár a kicsik esetében.

(Család.hu, Fotó: Család.hu)