2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Érték és tisztelet a bölcsődékben

A felsőfokú bölcsődei dolgozók bére 63 százalékkal, a középfokú végzettséggel rendelkezőké pedig átlagosan 44 százalékkal nőtt az elmúlt években. Egyebek mellett erről beszélt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kisgyermeket nevelők tiszteletére készült köztéri szobor ünnepélyes átadásán.

Valódi életpályát láthatnak maguk előtt a bölcsődei dolgozók, a szakma vonzó, és egyre vonzóbb - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kisgyermeket nevelők tiszteletére készült köztéri szobor ünnepélyes átadásán, az újpesti bölcsődei nevelés fennállásának 85. évfordulója alkalmából.

Novák Katalin úgy fogalmazott: a kulcsszó a nevelés és a tisztelet. Értékeket adunk át, értékeket közvetítünk a kisgyermekeknek. Szabó Magda írónőt idézve pedig úgy fogalmazott: „én azt hiszem, gyermeket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi”. Tisztelet jár a bölcsődei és óvodai kisgyermeknevelőknek is – mondta, amit azzal lehet kifejezni, hogy elismerik a munkájukat erkölcsileg és anyagilag is.

Az eredményeket ismertetve felidézte: a felsőfokú bölcsődei dolgozókat beemelték a pedagógus életpályába, a bérük átlagosan 63 százalékkal emelkedett. A középfokú végzettséggel rendelkezőké pedig átlagosan 44 százalékkal nőtt.

Az elmúlt években megháromszorozódott a bölcsődei kisgyermeknevelő szakot választók száma. Sokat sikerült előre lépni a végzettség területén is, a diplomások aránya 150 százalékkal nőtt. Novák Katalin hozzátette: nem a papír, hanem az elhivatottság határozza meg, ki, miként bánik valaki a gyermekekkel.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)