Bekerült a családközpontú politikák jelentősége az EPP határozatába

Sikerült elérni, hogy az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni - mondta Novák Katalin a közmédiának az EPP kongresszusán, szerdán Helsinkiben.

Az államtitkár kifejtette: olyan határozati javaslatot fogadtak el a kongresszuson, amely a gazdasági növekedésről szól, és ennek szövegébe beletettek egy utalást a demográfiai helyzetre, az európai demográfiai válságra, és azt is, hogy ebből a kiutat a családközpontú politikák jelentik. Azt is sikerült elérni, hogy a családi adókedvezmény rendszerét jó gyakorlatként megjelenítsék a dokumentumban - tette hozzá.

Kiemelte: a szöveg tehát kiegészült azzal, hogy a demográfiai kihívások jelentősek, ezekre az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni, és ennek jó eszköze lehet az a családbarát adózás, amelyet Magyarországon már több mint nyolc éve sikerrel alkalmaznak.

Novák Katalin hangsúlyozta: az EPP is az európai választásra készül, és az ilyen határozatok kijelölik azt az irányt, amelyet követnek. Most választási kampány indul, megfogalmazzák a legfontosabb alapelveket, irányokat, célokat. Amikor gazdasági növekedésről beszélnek - amely mindenki közös célja európai szinten is -, elkerülhetetlen a demográfiai vonatkozások megjelenítése, és ki kell mondani, hogy nem a migráció a megoldás, valamint minden tagállam szabadon dönthet arról, hogy milyen megoldásokat keres - mutatott rá.

Hangsúlyozta: az EPP politikai közösségében ismerik el azt, hogy a családok támogatása fontos eszköz a kilábalásban a demográfiái válságból.

Az államtitkár úgy látja, sokat sikerült előrelépniük, több javaslatukat is elfogadták, és talán sikerült az EPP-nek is fél évvel a választás előtt felismernie azt, hogy meg kell lenniük a konzervatív, hagyományosan a választóiknak szóló üzeneteknek. "Erős arcéle kell, hogy legyen az Európai Néppártnak, nem lehet az, hogy értékek nélkül maradjunk", ezekről az értékekről nyíltan kell beszélni, és nem szabad elfeledni a családot és a biztonságot, mint közös értéket - vélekedett.

Novák Katalin elmondta: felismerték, hogy a biztonság az egyik fő üzenetük, fontos az összpontosítás a családokra, az erős közösségekre, továbbá lényeges a munka, amely a kiutat jelenti a rossz gazdasági helyzetből. Komoly cél továbbá a középosztály megerősítése. Ezek valóban egy konzervatív, kereszténydemokrata arcélet mutatnak, és erre nagy szükség van a választás előtt - közölte.

(MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)