2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Lisztben a folsav

A magzatok fejlődési rendellenességeit csökkentendő folsavval tervezik dúsítani a lisztet az Egyesült Királyságban. A lépés nem példa nélküli, a világ nyolcvan országban járnak el hasonlóan.

Londonban hamarosan bejelenthetik: a szigetországban forgalomba kerülő liszteket folsavval dúsítják. Az ok, hogy a várandós kismamák szervezetébe jusson megfelelő mennyiségű ebből a magzatvédő vitaminból - írja a Huffington Post brit kiadása. A lépés érdekében egészségügyi szakemberek jó ideje folytatnak kampányt a briteknél, ugyanis azzal, hogy a kenyérgabonában adagolva mindenki jut folsavhoz, különleges figyelem és tudatosság nélkül tehetnek a megszületendő gyermekek egészségéért. A lépésre várhatóan nem azért szánja el magát London, mert másik 80 országban is hasonlóképpen igyekeznek a várandós nőknek segíteni - jegyzi meg a lap.

A kutatások szerint több fejlődési rendellenesség kialakulásának előfordulási valószínűsége is 70 százalékkal csökkenthető a magzatvédő vitamin folyamatos fogyasztásával. A problémák között a legtöbb az élettel összeegyeztethetetlen állapotot eredményez, így a magzat sok esetben még születése előtt, vagy röviddel azt követően életét veszti. A rendellenességek közül például nyitott gerinc (spina bifida), vagy koponya- és agyhiány (anencephalia) alakulhat ki a tudomány mai állása szerint abban az esetben, ha az állapotos édesanya nem fogyaszt elég folsavat.

A Huffington Post emlékeztet a táplálkozástudományi szakemberek ajánlásaira, amelyek szerint a folsav különböző élelmiszerekkel is bevihető természetes úton. A brokkoli, kelbimbó, spenót, spárga, borsó és a csicseriborsó is nagyszerű folsav-forrás lehet. Azonban ezen zöldségek elkészítésére nagyon oda kell figyelni, ugyanis a vízben oldódó vitamin mennyisége a főzési idő növekedésével egyenes arányban csökken, kerülni kell a mikrohullámú sütőben melegítést is. Éppen ezért érdemes ropogósan, félnyersen fogyasztani ezen növényeket, akkor juttathatjuk a szervezetünkbe a legtöbb folsavat, vagyis a B9- és M-vitamint.

Idehaza a szakemberek a várandós hölgyeknek többek között folsav-tabletta szedését ajánlják a terhesség kezdeti szakaszától kezdve. A bogyók bevétele mellett azonban a változatos, de mértékletes táplálkozás is hozzásegíthet mindenkit, hogy a lehető legegészségesebb gyermekeket hozza világra.

(Család.hu)