2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Miért fontos az oltás?

Idén Európában már az első félévben több mint 41 ezer kanyarós esetet jelentettek (ebből 37 halállal végződött), miközben egyes országokban csökken a beoltott gyermekek száma. Aminek az lehet az egyik, nagyon nem kívánt következménye, hogy több ezer gyermek marad védtelen.

A kanyaró, rubeola és mumpsz elleni védőoltás (MMR) Magyarországon 15 hónapos és 11 éves korban kötelező, ugyanakkor Nagy-Britanniában például immár negyedik éve folyamatosan egyre kevesebb kétévesnél kisebb gyermek kapja ezt meg. Olyannyira, hogy tízből már csak kilencen kapnak MMR-t, ami ötéves mélypont.

Az ötévesnél fiatalabb gyermekeknél is beesett (még ha nem is sokkal) az arány 95 százalék alá, ami azért mérföldkő, mert az Egészségügyi Világszervezet átoltottsági arányszáma éppen 95 százalék.

A cikk elején említett 41 ezres szám azért is elgondolkodtató, mert gyakorlatilag fél év alatt duplázódott meg a teljes 2017-es adat (24 ezer).

Ami a briteket illeti, a legrosszabb a helyzet Londonban, ahol a kétévesnél fiatalabb, beoltott gyermekek aránya alig 85 százalék, de kilenc angol régióból hat esetében is csökkent az átoltottság aránya.

Az MMR-oltások aránya az 1990-es évek második felében kezdett sok országban csökkenni, amikor a brit Andrew Wakefield előállt különféle elméletekkel az oltások és például az autizmus közötti állítólagos kapcsolatról.

A minden tudományos fórumon cáfolt elmélet miatt az oltási arány Nagy-Britanniában 2003-ban alig érte el a 80 százalékot. (Az orvost egyébként egyebek mellett csalás miatt 2010-ben eltávolították a brit orvosi kamarából.)

A szakemberek arra hívják fel a szülőket, hogy biztosítsák a gyermekük teljes oltottságát, így is óvva egészségüket. Ez még akkor is fontos, ha egy adott országot az Egészségügyi Világszervezet teljesen biztonságosnak és járványmentesnek talál.

„Az átoltottsági aránnyal párhuzamosan az olyan halálos, vagy az ember egész életét megváltoztató betegségekkel szembeni immunitás is csökken, mint a diftéria vagy a paralízis. Ezek ma már a múlt járványai – ne hagyjuk, hogy a jövőnk részei legyenek” – szólított fel a Huffington Postban a Royal College of Nursing közegészségügyi vezetője, Helen Donovan.

(Család.hu)