2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Kell a segítség: zöld özvegyek, depressziós apák

A gyermekvállalás és -nevelés nehézségeire hívta fel a figyelmet az Apa Akadémia őszi, Offline apák és Zöld özvegyek helyett - avagy mit tegyünk, hogy a gyermekvállalás ne váláshoz vezessen című nyitóelőadása.

Gyakran felkészületlenek, rosszul választják meg a szülői szerepkört a fiatal párok. Egyebek mellett erről is szólt az Apa Akadémia őszi nyitóelőadása. Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója elmondta: azért fontos a „kevésbé napos oldal” bemutatása, mert sok párkapcsolat bukik meg a gyermektelenség miatt, vagy éppen ennek ellenkezője, a gyermek megszületése okozza a krízist.

Felkészületlen párok

Elsődleges okként a pszichológus a párok felkészületlenségét nevezte meg. Világszerte leírt jelenség, hogy a gyermek megszületése előtti időszakban a párok többsége emancipált, modern párkapcsolatban gondolkodik, a mai fiatal férfiak aktív apai szerepre készülnek. Ám a párok gyorsan visszacsúsznak a hagyományos és többnyire nem működőképes apai- és anyai szerepkörbe. A fiatal apáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem ellensúlyozása miatt, így fokozatosan eltávolodnak a családjuktól. Az anyákat pedig gyakran fenyegeti az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége: a férj nélküli gyermeknevelés és háztartásmenedzsment tölti ki a mindennapjukat.

Az apák is lehetnek depressziósak

Az előadáson szó esett a baby blues (a gyermekszülés után mindkét szülőnél megjelenő levertség állapota), illetve az alulbecsült anyai és apai depresszió jelenségéről. Léder László hangsúlyozta: miközben mindkét negatív állapot megjelenhet az apáknál is, erről a szakemberek kevésbé vesznek tudomást. Mind az anyáknál, mind az apáknál a születés utáni depresszió aránya riasztóan magas, 20-30 százalékos. Modern kutatások szerint a gyermekek 0-5 éves kora között az apák depressziójának rizikója tovább növekszik. Helyzetüket tovább súlyosbítja, hogy ezekről az apai akadályokról általában kevés szó esik, ezért maguk az érintettek, vagy közvetlen környezetük sem ismeri fel a problémát.

Megszűnik az intimitás

A párkapcsolatokat gyakran veszélyezteti az intimitás hiánya, a szülők eltávolodása egymástól. A várandós párok 65 százalékánál csökken a szexuális kapcsolat, 20 százalékánál pedig teljesen abbamarad. Pedig az aktív nemi élet a komplikációmentes szülést is segíti. Az előadó megfogalmazása szerint: „a lábon kihordott szülői depresszió” sokszor a válóperes bíróságon végződik. Léder László szerint e tényezők felismerése és időben történő kezelése sok fölösleges válás megelőzését jelentheti. A második, harmadik gyermek vállalásánál alapvető fontosságú, hogy a szülők pozitív vagy negatív módon élték meg első gyermekük megszületését és az azt követő időszakot.

(csalad.hu)