2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Hamarosan a kormány elé kerül a javaslat az ápolási díjról

A kormány teljes mértékben egyet ért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthon ápolását végzik. A minisztérium már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken. A minisztérium javaslata hamarosan a kormány elé kerül. Az ápolási díjjal kapcsolatban az érintettek számára kedvező változás várható a közeljövőben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány döntésének előkészítésére az EMMI széleskörű egyeztetéseket folytat az ápolási díj emeléséről és rendezéséről a különböző szakmai és civilszervezetekkel. Az EMMI többek között az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról. A párbeszéd továbbra is folytatódik az ügyben érintett szervezetekkel.

Az általános ápolási díj összege az elmúlt években többször emelkedett, 2010. és 2018. között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása, egy új kategória a kiemelt ápolási díj bevezetésének köszönhetően. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek. A havi 50 ezer forintos összeget az a nyugdíjas kaphatja, aki gyermekét legalább húsz éven át otthon gondozta, ezalatt legalább egy évig emelt szintű vagy kiemelt ápolási díjat kapott - zárul a tárca közleménye.

(Család.hu, Fotó: Komka Péter/MTI)