2018-11-17 00:00:00 Országos Táncjáték Fesztivál

Indul a komédia évada Sopronban

Az Egy éj Velencében című nagyoperettel kezdődik a Soproni Petőfi Színházban a komédia évada október 20-án. Összesen tizenöt premiert tartanak.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az évadnyitó társulati ülésen elmondta: szeretnék ennek a műfajnak megmutatni a sokszínűségét, arcait, széles spektrumait, a különböző színházi nyelveken megfogalmazott szórakoztató ágait, mélyebb gondolatatait.

Ifjabb Johann Strauss operettje, az Egy éj Velencében az idei nyáron a fertőrákosi barlangszínházban német nyelven szép sikert ért el, s bíznak abban, hogy a kőszínházba bekerülve magyarul is meghódítja a közönséget. A Rejtő, a megejtő című klasszikus kabaré Rejtő Jenő kalandos világába kalauzolja majd a közönséget. Az országban ebben az évadban egyedül a soproni színház tűz műsorára eredeti görög komédiát, Arisztophanész A Gazdagság című művét Béres László állítja színpadra. A felnőtt bérletesek kamara előadásként tekinthetik meg Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című színpadi játékát, melyet Gál Tamás és Kiss Szilvia játszik. A rendező Pataki András.

Az Europaballett St. Pöltennel kötött együttműködésnek köszönhetően két brazil és két mexikói táncos vendégszereplésével Demcsák Ottó rendezésében Rovó Péter és Szakál Attila koreográfiáival tűzik műsorra A szving meg a tangó táncjátékot. A Tied a világ! című vidám musical pedig az Illés együttes pályafutása előtt tiszteleg.

Bérletszünetben, valamint középiskolás és egyetemista bérletben tekinthetik meg Elton John és Tim Rice Aida című musicalét, amely az elmúlt évben a fertőrákosi barlangszínházban nagy sikert ér el. Ugyancsak ez a korosztály nézheti meg a Mindörökké Júlia című színpadi játékot, amely Szendrey Júlia életéről szól valóságos dokumentumok alapján. A darab Németh Ervin szerkesztésében kerül színre.

Az előadásokon itt lesz Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, aki a fiatalokkal Petőfi Sándorról beszélget. Iskolai helyszíneken Arany János Pázmán lovag és az Én, Luther című tantermi színházi darabokat mutatja be a soproni színház. Ehhez kapcsolódva örömteli kezdeményezésként tekintenek arra, hogy várhatóan a soproni színháznevelési program előtt új perspektívák nyílnak országos szinten is.

A felsősöknek újdonságként kínálják Alekszej Batrakovnak, a Sopron Balett balettmesterének, koreográfusának A csodatévő lány című táncjátékát, mégpedig tornatermi színházi foglalkozás keretében.

Alsós bérletben Az égig érő fa című zenés magyar népmesét játsszák. Ez a korosztály és az óvodások is megnézhetik Németh Ervin: Mátyás király krónikái című zenés mesejátékát. Az alsósok és az óvodások láthatják az évad egyik fontos előadását Szergej Prokofjev Péter és a farkas története alapján készülő mesebalettet, amelyet Alekszej Batrakov rendez és koreografál. A darabot a soproni szimfonikus zenekar kíséri. Ez a korcsoport megnézheti A három kismalac című előadást is.

(Család.hu)