2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Újautó vásárlás okosan – sokat lehet spórolni

Sikeresen indult a 2018-as év az autópiac számára, ugyanis az új és a használt autók iránti kereslet is szépen alakult. A magyarok azonban továbbra is elsősorban a használt autókat keresik, míg az újonnan megvásárolt gépkocsik túlnyomó része továbbra is a cégeknél, vállalkozásoknál köt ki. Ebből kiindulva a Pénzcentrum.hu arra volt kíváncsi, hogy ha magánszemélyként írunk egy-egy autószalonnak, hogy már kinéztük a nekünk szimpatikus autót, de szeretnénk egyedi árajánlatot kapni, akkor mire számíthatunk.

A várakozásokat is felülmúlóan emelkedett az új személyautók értékesítése, ezek a gépkocsik azonban továbbra is jellemzően a vállalkozásokhoz kerülnek, és csak kevesebb, mint a felüket vásárolják meg magánszemélyek. Nyilván nem véletlen, hogy a hazai személygépkocsi-állomány átlagéletkora hosszú évek óta növekszik, és mostanra meghaladta a 14 évet.

A magyarok többsége nyilván azért dönt a használt autó mellett, mert anyagilag egyszerűen nem engedheti meg magának az újat, hiszen még a legolcsóbb új autók is 2 millió forinttól indulnak. Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy egy használt autó megvásárlása pénzügyi szempontból kifejezetten okos döntés is lehet, hiszen ilyenkor nem az új tulajdonos szenvedi el azt az óriási értékcsökkenést, amely a szalonból kigurulva végbemegy az autón.

Ebből az alaphelyzetből kiindulva arra voltunk kíváncsiak, hogyan reagálnak az autószalonok, ha ismeretség nélkül, mindössze e-mailen keresztül, ám autóvásárlási szándékkal keressük meg őket, és kérünk tőlük árajánlatot. Kapunk-e valamekkora kedvezményt, és ha igen, mekkorát?

Az ajánlatokat azonos módon kértük mindegyik kereskedéstől: megírtuk, hogy pontosan melyik típusú autó és milyen felszereltséggel érdekelne minket, és kértük, hogy küldjenek számunkra ajánlatot. A levélben jeleztük, hogy önerőből, egy összegben szeretnénk megvásárolni a gépkocsit.

Az ajánlatok

A Suzuki esetében a kiválasztott autó teljes bruttó vételára 5 756 500 forint lenne eredetileg, ám az egyik fővárosi szalontól igen jelentősnek mondható árengedményt kaptunk. Egyfelől felajánlottak nekünk egy 730 ezer forintos kedvezményt, illetve ezen felül egy további, 26 500 forintos "egyedi kedvezményt". A végösszeg így áfával és regisztrációs adóval együtt 5 millió forintra jött ki.

Szintén kiváló árajánlatokat kaptunk az Opeltől. Az általunk megjelölt gépkocsi bruttó listaára 7,3 millió forint, amelyből az egyik szalon igen jelentős, 1,2 millió forintos árengedményt ajánlott fel. Ráadásul ezzel nem is voltak egyedül, hiszen egy másik szalon ajánlata csak némileg maradt el ettől: ők 1,1 millió forint elengedését ajánlották fel.

Összegszerűen kisebb, ám az autó alapárához viszonyítva szintén jelentős kedvezményeket kínáltak fel a Toyota márkakereskedései is. A 4 125 000 forintos listaárból mindegyik ajánlat esetében több százezer forintot engedtek volna el. A legkisebb felkínált kedvezmény 255 ezer forintról szólt, míg a legkedvezőbb ajánlat egy 400 ezer forintos kedvezményt rejtett.

A fenti példák alapján jól látható tehát, hogy még egy egyszerű levél megírásával is jelentős árengedmények érhetők el.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nem mindegyik kereskedés küldött rögtön ajánlatot: a megkeresett 15-ből 7-től kaptunk ilyet. Ugyanakkor a többi szalon sem hagyta figyelmen kívül a levelünket, hiszen választ mindenkitől kaptunk. Ők vagy telefonon szerették volna felvenni velünk a kapcsolatot, vagy pedig arra biztattak minket, hogy személyesen fáradjunk be hozzájuk, vagy vegyünk részt egy próbavezetésen.

(penzcentrum.hu)