2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Nem kell félni a víztől, de ajánlatos tisztelni

A vízimentők szerint a józanság és a megfelelő előkészület a két legfontosabb szempont, ha valaki a nyíltvízi fürdőzést választja. Belügyminisztériumi rendelet szabályozza, hol nem lehet megmártózni a természetes vizekben.

Ezt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azzal szokta kiegészíteni, hogy ne a jogszabály legyen a meghatározó, amikor valaki kiválasztja a strandolás helyét, hanem a józan paraszti észre hagyatkozzon – mondta az InfoRádiónak Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Fontos, hogy ott menjen az ember a vízbe, ahol a közelben hallótávolságon belül vannak mások is, hogy baj esetén tudjanak segíteni és segítséget kérni.


A vízimentők tanácsai

  • Józanság és megfelelő előkészületek előzzék meg a fürdőzést. Nem kell a víztől félni, de tisztelni kell.
  • A vízbe nem szabad azonnal belerohanni, mert a szervezetünk még nincs felkészülve rá.
  • Felhevült testtel, étkezés után, sörözés után ne menjünk rögtön a vízbe, hagyjuk a testünket regenerálódni, és csak utána menjünk fürödni.
  • Ha felhevült a testünk, akkor a csobbanás előtt mosakodjunk meg, készítsük fel a szervezetünket arra, hogy a forróságból bemegyünk egy jóval hűvösebb közegbe.
  • És a legfontosabb: NEM ugrunk fejest a vízbe ott, ahol nem tudjuk, milyen mély, mert ennek végzetes következményei lehetnek.

Ha mégis megtörtént a baj, akkor hívjuk a 112-t, és a baj jellegétől függően próbáljunk meg segíteni, de egy nyakcsigolya sérültet – aki fejest ugrott a 25 centis vízbe – nem szabad megmozdítani.

Ha valakinek mondjuk megállt a szíve a vízben, húzzuk ki a partra, és a parton azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Az alapvető segítséget mindenkinek meg kell próbálnia megadni – hangsúlyozta a szóvivő.

(infostart.hu)