2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A vezető halálokok az elhízásra vezethetők vissza

Továbbra sem változnak pozitívan a magyarok súlyfeleslegéről szóló statisztikák, az emberek több mint 55 százaléka súlytöbblettel és mozgás nélkül él – közölte a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Babai László szerint továbbra is nagyon sokan halnak meg az elhízás okozta betegségek miatt, és az emberek nagy része sajnos lusta, pedig be kell látni, hogy az egészségért mozogni kell.

A lakosság több mint fele (55 százalék) túlsúlyos vagy elhízott – hangsúlyozta Dr. Babai László. A Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke kiemelte: a vezető halálokok között szereplő betegségek mindegyike visszavezethető az elhízásra:

- szív- és érrendszeri,

- az anyagcsere- és a cukorbetegség,

- a rosszindulatú daganatok,

- a magas vérnyomás,

- az izületi és vázizomproblémák is kapcsolatban állnak vele.

A férfiaknál második leggyakoribb halálok a vastagbélrák, 15 kilogrammos túlsúly egynegyedével növeli a betegség kialakulásának kockázatát – tájékoztatott a szakértő. Ez évente 3-4 ezer halálozást jelent – tette hozzá.

Babai László szerint az összes civilizációs országra jellemző, hogy felborult az energiabevitel és -felhasználás egyensúlya. Régen sokkal nehezebb volt ételhez hozzájutni, és az emberek mindennapja és munkavégzése pedig sokkal több mozgást követelt.

Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani – hívta fel a figyelmet a társaság elnöke, aki szerint az ember alapvetően lusta és energiaminimalizálásra törekszik. Babai László hangsúlyozta: ezt az ösztönt ésszel kell felülbírálni.

(infostart.hu)