2019-04-25 00:00:00 Könyvfesztivál

30 éves kor felett már mindenki küld alvászavarral

Életünk legalább harmadát alvással töltjük, ám ahogy öregszünk, egyre kevesebbet tudunk aludni, illetve egyre felületesebben alszunk. 30 éves kor után kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél kialakul valamilyen formában alvászavar - mondta Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta a Kossuth Rádióban.

Az alvás során szervezetünk takarékműködésre kapcsol és pihen. Ilyenkor van, aki érzékeny minden zajra, biológiai óránkat is megzavarhatja, ha nincs kellően sötét a szobában, ahol alszunk.

A tökéletes éjszakai alvás titka, hogy a hálószoba ne legyen se túl hideg, se túl meleg, a páratartalom ne legyen túl magas, de túl alacsony sem, inkább takarózzunk be, minthogy felfűtsük a szobát, mivel a szervezet ilyenkor hűtésre kapcsol, nehezebben tudunk elaludni, ha meleg van.

Az alvás az egyik leghamarabb öregedő életfunkciónk: 30 éves korig van arra garancia, hogy jól működik,  azt követően kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél kialakul valamilyen formában az alvászavar - mondta Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta a Kossuth Rádióban.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet tudunk aludni, illetve egyre felületesebben alszunk. Sokat lehet érte tenni, hogy ez ne így legyen, de ez egy természetes biológiai folyamat – fűzte hozzá.

A felnőtt embernek hét és fél óra az átlag alvásszükséglete, kamaszkorban, 18-20 éves korig pedig kilenc óra, míg a 12 éves kor alatti gyermekeknek ennél jóval többet kell aludniuk. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekeink aludjanak, hiszen ez az egészséges fejlődés alapfeltétele – hangsúlyozta Hermánné Fogarassy Éva a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

12 éves kor körül az alvásban alapvető változás áll be, a kamaszkorú gyermek egyik napról a másikra később álmosodik el, úgy álmosodik el, mint egy felnőtt, de az alvásszükséglete még akkora, mint egy gyermeké – tette hozzá.

A kialvatlanság nappali fáradtságot és álmosságot okoz, befolyásolja a koncentrálást, és még depresszióhoz is vezethet. Orvosi segítséget igénylő alvászavar majdnem minden harmadik embernél előfordul.

(Híradó.hu)