2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

30 éves kor felett már mindenki küld alvászavarral

Életünk legalább harmadát alvással töltjük, ám ahogy öregszünk, egyre kevesebbet tudunk aludni, illetve egyre felületesebben alszunk. 30 éves kor után kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél kialakul valamilyen formában alvászavar - mondta Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta a Kossuth Rádióban.

Az alvás során szervezetünk takarékműködésre kapcsol és pihen. Ilyenkor van, aki érzékeny minden zajra, biológiai óránkat is megzavarhatja, ha nincs kellően sötét a szobában, ahol alszunk.

A tökéletes éjszakai alvás titka, hogy a hálószoba ne legyen se túl hideg, se túl meleg, a páratartalom ne legyen túl magas, de túl alacsony sem, inkább takarózzunk be, minthogy felfűtsük a szobát, mivel a szervezet ilyenkor hűtésre kapcsol, nehezebben tudunk elaludni, ha meleg van.

Az alvás az egyik leghamarabb öregedő életfunkciónk: 30 éves korig van arra garancia, hogy jól működik,  azt követően kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél kialakul valamilyen formában az alvászavar - mondta Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta a Kossuth Rádióban.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet tudunk aludni, illetve egyre felületesebben alszunk. Sokat lehet érte tenni, hogy ez ne így legyen, de ez egy természetes biológiai folyamat – fűzte hozzá.

A felnőtt embernek hét és fél óra az átlag alvásszükséglete, kamaszkorban, 18-20 éves korig pedig kilenc óra, míg a 12 éves kor alatti gyermekeknek ennél jóval többet kell aludniuk. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekeink aludjanak, hiszen ez az egészséges fejlődés alapfeltétele – hangsúlyozta Hermánné Fogarassy Éva a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

12 éves kor körül az alvásban alapvető változás áll be, a kamaszkorú gyermek egyik napról a másikra később álmosodik el, úgy álmosodik el, mint egy felnőtt, de az alvásszükséglete még akkora, mint egy gyermeké – tette hozzá.

A kialvatlanság nappali fáradtságot és álmosságot okoz, befolyásolja a koncentrálást, és még depresszióhoz is vezethet. Orvosi segítséget igénylő alvászavar majdnem minden harmadik embernél előfordul.

(Híradó.hu)