2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Alkoholból kevés is sok – mondják a belgák

Az alkoholfagyasztás még kis dózisban is egészségkárosító – állítja a belga közegészségügyi tanács, amely nem csak az ital okozta betegségeket, de a kótyagosan elkövetett baklövéseket is a káros hatások közé sorolta. Mégis, heti 5 korsó sört még elfogadhatónak tart.

Egyre nagyobb problémát jelentenek Belgiumban az alkoholfogyasztás okozta betegségek, komplikációk. Az angol nyelvű China Daily című kínai lap beszámolója szerint éppen ezért a belga közegészségügyi tanács a korábbiaknál is szigorúbb ajánlásokat fogalmazott meg az italozás mértékével kapcsolatban.

A legmeglepőbb talán az, hogy a sörkészítés egyik ősi európai központjában azt tanácsolják a szakemberek, hogy lehetőleg senki se igyon bódító hatású italt, vagy ha mégis, csökkentse minimális szintre a fogyasztást. A folyamatosan romló statisztikák miatt ugyanis oda jutottak ebben a nyugat-európai államban, hogy a negyedik helyre lépett elő a halálokok között a szeszes italok fogyasztása a 15 évnél idősebbek között.

A belga szakemberek azt mondják, az italozás nem csupán a szesz emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú negatív hatása, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedése, a májproblémák és a rák kialakulásának esélye miatt jelent különösen nagy veszélyt.

Gondot okoz az azonnali változás is, az enyhe, vagy fokozott bódulat miatti kedélyingadozás, az esetleges agresszív viselkedés, vagy a koncentrációs képesség csökkenése miatt bekövetkező balesetek. Éppen ezért érdemes minimálisra csökkenteni a bevitt mennyiséget, amit heti 10 egységben állapítanak meg: egy egység egy deciliter bornak, vagy 2,5 deci sörnek felel meg. Ez még felelős fogyasztás a belgák megállapítása szerint, vagyis aki 5 korsó sört gurít le egy hét alatt, még nem feltétlenül kell azzal számolnia, hogy jelentősen megrövidíti vele az életét – állítják. Más kérdés, hogy vélhetően az adagot érdemes beosztani a hét minden napjára, nem pedig egyetlen óra alatt legurítani, mert úgy szinte biztosan okoz némi kellemetlenséget a mohó fogyasztónak.

Bár engedékenynek tűnik a belga közegészségügyi tanács, azt szeretnék elérni, hogy szeszgyár ne támogathasson megelőző kampányokat, hogy ne jelenjen meg egyetlen ital neve vagy logója sem a káros hatások leküzdését célzó programokban. Sőt, minden szeszipari termékkel kapcsolatos promóciót, szponzorációt és reklámot leállítanának, az italok címkéjét is átalakítanák és azon az esetleges veszélyekre hívnák fel a figyelmet. Nem mellesleg pedig jelentősen megnövelnék ezen termékek árát az adókon keresztül.

Az alkoholfogyasztás Belgiumban folyamatosan nő, az adatok szerint a 15 évnél idősebb emberek 82 százaléka iszik alkoholt rendszeresen. Az ital okozta probléma mértéke is emelkedett, a kórházakban 13 százalékkal nőtt meg az előző évhez képest az ital miatt ellátásra szorulók száma például 2013-ban, az egy évvel korábbihoz képest.

(Család.hu)