2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Hobo és Szerelmi bájital a Bőközben

Harmadik alkalommal rendezik meg a Bőköz–Ormánság fesztivált hazánk egyik legszegényebb, de egyben egyik legszebb tájegységé­ben. Koncertek, kiállítások, gasztronómiai és gyermekprogramok, sőt az idén először vadásznap is lesz augusztus 23-tól 26-ig a Bőköz mikrorégióban.

„Huszonhét helyszínen hatvan program lesz, kétszáz amatőr és hivatásos művész lép fel négy faluban, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben, valamint az Ős-Dráva Látogatóközpontban. A fesztivál karbonmentes, a levegőbe kerülő szén-dioxid elnyelésére a szükséges tízszeresét, negyven őshonos tájfajta gyümölcsfát ültetünk” – mondta Márta István fesztiváligazgató tegnap, a Műcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

A részt vevő falvak értékeire, jellegzetes hagyományaira, egyedi arculatára és az ökoturizmusra épül az összművészeti fesztivál, és nem utolsósorban a helyiek aktív részvételére. A szomszédos kultúrák közötti hídépítés is a rendezvénysorozat fontos feladata, a szimbolikus cél érdekében magyar és horvát előadók közös fellépésével hídkoncertet is terveznek a Dráván, a magyar-horvát határon.

A rendezvény fellépői között lesz a Vujicsics Együttes Szörényi Leventével és Tolcsvay Lászlóval, a Csík Zenekar, Bereményi Géza és Másik János, a Sebő Együttes, Hobo, a Muzsikás Együttes, a Talamba Ütőegyüttes, Rákász Gergely orgonaművész, Szirtes Edina Mókus „hangkertész”, a Hagyományok Háza táncosai és zenészei, a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a Hoppál Mihály Band, Csernik Szende mesemondó, a Filharmónia Magyarország és mások.

A fesztivál nyitórendezvényeként az augusztus 23-i, nulladik napon Hobo (Földes László) ősszel megjelenő Hé, Magyar Joe! című lemezének előbemutatóját tartja a szaporcai Hétöles-tónál.

A Bőköz fesztivál zárónapján, augusz­tus 26-án, vasárnap a Magyar Állami Operaház szólistái, kórusa és zenekara a Gördülő Opera projekt keretében Donizetti Szerelmi bájitalát adja elő egy nyilvános főpróba keretében. A darabot Toronykőy Attila rendezi, vezényel Cser Ádám.

Márta István elmondta, hogy a fesztiválon tárlatot rendez a Janus Pannonius Múzeum, Péreli Zsuzsa textilművész, Szurdi Éva keramikus, a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Kara, jelmez- és fotókiállítása lesz a Nemzeti Színháznak, a Konfuciusz Intézet segítségével pedig a szaporcai Kínai Házban a kínai művészetekkel lehet ismerkedni.

A helyi értékeket a kémesi Falumúzeumban, a szaporcai Eperfa tájházban és a tésenfai Hagyományok Őrző Házában lehet megtekinteni. Lesz bútorfestés, halászati eszközök tárlata és játszóház is. A Nagy vasárnapi vadásznapnak az Ős-Dráva Látogatóközpont ad majd otthont. Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, a fesztivál védnöke arról beszélt, hogy idén a Bőköz részeként jelenik meg a Kincses Baranya fesztivál, amely a Baranya megyei Értéktárban összegyűjtött kulturális, történelmi és gasztronómiai különlegességeket mutatja be. A rendezvény a nagykoncertek kivételével ingyenes.

(magyaridok.hu)

(Bőköz Fesztivál/FB)