2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Kiállítás az elsüllyedt Szent István hadihajóról

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: szombaton nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, s a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni.

A közleményük szerint a múzeumok éjszakáján nyitja meg kapuit az "Őfelsége hadihajója, SMS Szent István - 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén" című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

Az érdeklődők megismerhetik a hagyományos katonai sportágakat, többek között a vívást, a lövészetet, az íjászatot, a birkózást és a katonai közelharcot. Ezen sportágakat ki is lehet majd próbálni, s a gyermekek részt vehetnek a múzeum ötpróbáján is. A 18 órakor kezdődő rendezvényen bemutatják továbbá a "magyar és a nemzetközi vívósport és vívásoktatás egyik meghatározó, de sokáig elfeledett alakjáról", Borsody Lászlóról megjelenő könyvet is.

Mindemellett a múzeum látogatói - a hagyományokhoz híven - önthetnek fémkatonát, hallgathatnak katonazenét, valamint megtekinthetik a tűzszerészek és a különleges műveleti katonák bemutatóit is - olvasható közleményükben.

(MTI)