2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Ma van a Védőnők Napja

1915. június 13-án Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg Budapesten az Újvárosháza közgyűlési termében az Országos Stefánia Szövetség az anya és csecsemővédelem szervezésére. A múlt század első évtizedeiben a védőnőknek fontos feladat volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. 2008 óta hagyomány, hogy ezen a napon a szakmát és az abban dolgozó egészségügyi szakembereket, a védőnőket ünnepeljük.

1916-ban Heim Pál kezdeményezésére elindult a védőnőképzés. Ma a Magyarországon dolgozó védőnőket a Magyar Védőnők Egyesülete fogja össze, amely szakmai felügyeletként és kollégiumként is működik.

Az elmúlt években a kormányzat számos olyan intézkedést tett, amelynek köszönhetően nőtt a védőnői hivatást választók megbecsültsége - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 2010 óta 40 százalékkal nőtt a védőnői szolgátok teljes költségvetésen belüli támogatása, majd 2016-ban 10+2+2 milliárd forintot biztosítottunk az egészségügyi alapellátás megerősítésére, amelyből 2 milliárd forint a védőnői szolgálatokhoz került. Tavaly novembertől pedig további 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesültek a védőnők.

A magyar kormány köszönetet mond a védőnőknek az áldozatos munkájukért, önzetlenségükért, és a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy e nemes hivatást választók minden segítséget megkaphassanak a munkájukhoz.

Csordás Ágnes Katalin a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy az országban mintegy 5200 védőnői álláshely van. Ebből csaknem 4000 védőnő dolgozik a családok közvetlen közelében, területi védőnőként, azonban további 300 védőnőre lenne szükség ezen a területen. Hozzátette: ezer védőnő látja el az iskolába járó gyerekeket, de más intézményekben is dolgoznak védőnők.

A szakember úgy vélte: egy védőnői életpálya-modellre is szükség lenne. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erkölcsileg megbecsülik a szakmát, hiszen 2013-ban Magyar Örökség-díjas lett a Magyar Védőnői Szolgálat, 2015-ben pedig elnyerték a Hungarikum-díjat is. Hozzátette, hogy az egészségtudományi karokon most teszik le a záróvizsgáikat leendő kollégái, akik szeptembertől segítik a családok munkáját.

(csalad.hu/InfoRádió/Fotó: hungarikum.hu)