2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Őskrokodil, gyermeksziget, fesztiválok – hétvégi programajánló

A júniussal megkezdődött az igazi nyári programszezon is: hétvégi szabadtéri koncertek, sport- és élményfoglalkozások kavalkádja várja a családokat. Több fesztivál és egész nyáron tartó program is kezdődik a következő napokban.

Szombaton a Margitszigeten ismét környezettudatos családi- és sportnapot szerveznek az ötödikén esedékes környezetvédelmi világnap apropóján “Tedd Meg MAgadért” néven délelőtt tíz és este tíz óra között. A Főkert Nonprofit Zrt. rendezvényén lesz természetesen közösségi virágültetés, botanikai és közmű-sétány, futóverseny, parkmozi, csapat- és egyéni sportprogramok, illetve számtalan színpadi előadás (a néptánc előadástól a koncerteken át a nyereménysorsolásokig). A programok célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.

A veszedelmes Magyarosuchus fitosi, más névvel Gerecsei őskrokodil maradványait csodálhatják meg a dinoszauruszok és más ősállatok iránt rajongó ifjak a Magyar Természettudományi Múzeumban. 1996-ban Gerecsében fogak és csontok peregtek ki a Pisznice-hegy oldalában található egyik kőfejtő vörös gumós mészkőrétegeiből. Ez a talajréteg nem kevesebb, mint 180 millió éves! Az értékes fosszíliákból végül egy krokodil részleges csontváza rajzolódott ki a preparálási munkálatok után. A kutatás és a leletek tudományos publikálása alig pár hete történt meg egy szaklapban, így különösen értékes lehet az egykoron öt méter hosszú ragadozóhoz tartozott fogakat, állkapocstöredékeket, csigolyákat, végtagcsontokat és páncélelemeket testközelből szemügyre venni.

Ezen a hétvégén nyitja meg kapuit a Hajógyári-szigeten a Generáli Gyereksziget, ahol délelőtt tíz és este hat óra között egészen a hónap végéig ingyenes programokon vehetnek részt a családok. A most szombati nyitónapon Halász Judit, vasárnap a Kaláka lép fel. Sok más mellett lesz színház (Világszép nádszálkisasszony és A kíváncsi Kiselefánt), Gladiátor futás kiskamaszoknak, Jógakaland, vagyis a résztvevők egy mesén keresztül kóstolhatnak bele a jóga örömébe, és miközben jól átmozgatják magukat, a bajba jutott állatoknak is segítenek eljutni Durmi mackóhoz, a nagy medvéhez. Szokás szerint a programok között ott található a Kresz-parki közlekedésbiztonsági oktatás, az állatsimogató, nem maradhatnak el az artista bemutatók, az ugrálóvárak, a gasztronómiai élmények - mind egy szigeten és június minden hétvégéjén.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már javában tart a nyári szezon, minden nap állatbemutatókkal és etetésekkel várják a látogatókat. Reggel tíz órakor a sörényes hangyász kifutóján indulnak a programok a “Hangyásak-e a hangyászok?” előadással, illetve a Kissziklán a borjúfókák és pingvinek játékos tízóraijával, majd fél ötkor a Fóka-móka etetéssel egybekötött akrobatikus bemutatóval zárul a nap. Látogatható már az új állatkerti játszóház, a Holnemvolt vár is. Van itt régi mesterségeket bemutató udvar, majorsági háziállat bemutató, állati mesehősök ihlette hétpróba, játszóház és természetesen állatsimogató is.

A sportos programok mellett számtalan koncert közül is lehet váltogatni a következő napokban. Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastélyban a hétvégén ismét Varázskastély Családi Fesztivált rendeznek, fellép többek között a MintaPinty zenekar, a Bab társulat, Halász Judit, a Nagykovácsi muzsikások. A tűzoltók különböző ügyességi játékokkal és bemutatókkal készülnek, lesz sok más mellett mesevasút, kézműves piac, népi játékok kavalkádja, cserkészkaland, íjvadászat, kastélybejárás.

A nagyobbakat teheti próbára a Dunakeszi repülőtéren a Crazy5k nevű akadályverseny, amelyen hatalmas felfújható akadályok (leginkább a zegzugos ugrálóvárakhoz hasonló objektumok) között kell öt teljes kilométert csúszni, mászni, hasalni, rohanni, kerülgetni.

A Csodák palotájában a hétvége minden napján öt-öt előadás közül választhatnak a tudomány iránt érdeklődő ifjak. Szombaton 11 órától a Buborék shown kiderül, hogy mi az a buborék, és miért gömbölyű. Sőt, arra is választ kapnak a fiatalok, hogy mekkora a világ legnagyobb buboréka. Este hét órától egy kis hőtan keretében a lángok és színek kápráztatják el a látogatókat, akik a saját bőrükön tapasztalhatják meg, miként képes a tudomány megvédeni az embereket az ősi, pusztító és az emberiség fennmaradását biztosító elemtől, a tűztől.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai idén is hetente több programot szerveznek a családoknak. Például az Északvárosi könyvtárban péntek este négytől a “Könyvkirály-képző” játék idei évadának ünnepélyes zárásaként mesefoglalkozást tartanak. Az Odesszai tagintézményben elsejétől hatfordulós olvasási játék indult középiskolás korúaknak a nyári szünetben.

(Család.hu, Fotó: Illyés Tibor/MTI)