2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Megnyílt az Egyszülős Központ

Megnyitotta a fővárosi Egyszülős Központot a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az ünnepségen kijelentette: az intézmény üzenete, hogy segítségre számíthatnak az egyedülállók.

Hivatalosan is megnyitotta a fővárosi Egyszülős Központot a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az Üllői út és a Mária utca sarkán lévő épületben úgy fogalmazott: a Kárpát-medence első ilyen központja nyílt meg, amelyhez az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 500 millió forint támogatást kapott a kormánytól.

Nehéz, de van segítség

Mint mondta, aki volt már olyan helyzetben, hogy a házastársa nem volt otthon huzamosabb ideig, bepillantást nyerhetett abba, milyen egyedül helyt állni a gyermeknevelésben. A mai nap legfontosabb üzenete, hogy az egyedülálló szülők támogatásra számíthatnak a civil szervezetekről, a sorstársaktól és a kormánytól.

Megjegyezte: az egyszülős családokban a fenntartás költségei is egyetlen ember vállát nyomják. Mivel mindenképpen dolgoznia kell a szülőnek, szüksége lehet gyermeke bölcsődei ellátására. Éppen ezért a gyermekek felvételénél előnyt élveznek az egyedülállók. A családi otthonteremtési kedvezményre ugyanúgy jogosultak, mint a kétszülősök. Kijelentette: a nyári szünet 10 hetét még két szülővel sem egyszerű megoldani, ebben az Erzsébet programon keresztül az Erzsébet táborok üdülési lehetőségei segíthetnek.

Akár új családok születhetnek

A mai megnyitó üzenete, hogy az egyedülállók nincsenek egyedül, segítségre számíthatnak. A központban lesznek majd előadások, jogi, és akár pszichológusi segítséget is kaphatnak a szülők, illetve a gyermekek. Találkozhatnak sorstársaikkal, de akár az álláskeresésben, vagy a vállalkozás beindításában is tanácsot kérhetnek. Lesz játszóház is, hogy a gyermekekre szakszerű gondozó vigyázzon, míg a szülő ügyet intéz, vagy csak pihenni szeretne.

Az alapítvány célja, hogy hozzásegítse az érintetteket az egyenlő esélyekhez, és támogassa őket abban, hogy hallassák hangjukat. Kávé, sütemény mellett egymással is beszélgethetnek. Megjegyezte: ha ezekből az összejövetelekből újabb kapcsolatok szövődnek, akkor az egy újabb pozitív következménye a központnak.

500 ezer gyermek, 300 ezer szülő, 40 ezer apa

Az alapítvány elnöke, Nagy Anna arról beszélt, 300 ezer egyedülálló szülő mintegy félmillió gyermeket nevel. Szerinte több válás van az országban, mint amennyinek lennie kellene. "Nem könnyű az együttélés, de ha a krízishelyzetben sikerül segíteni, sok házasság megmenthető" - véli. Megjegyezte: a második, harmadik kapcsolat még borulékonyabb. Hozzátette: 40 ezer egyedülálló apa él az országban, őket is segítik majd abban, hogy teljes értékű szülők maradhassanak annak ellenére, hogy akár csak kéthetente láthatják gyermeküket.

(MTI, Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)