2019-02-17 08:00:00 Improvizációs és bárest a Cziffra fesztiválon

Novák Katalin: a XXI. a nők évszázada

A fővárosban is megnyílt a TechCsajok rendezvénysorozat. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a cél az, hogy a tehetségük alapján a nők is dolgozhassanak bármilyen területen. Az álláspályázatok elbírálásakor ne az döntsön, hogy férfi, vagy nő a jelentkező.

A miniszterelnök felesége, Lévai Anikó videóüzenetével nyílt meg a fővárosban a TechCsajok országos rendezvénysorozata. Az Elmű Nyrt. Sportcsarnokába szervezett program célja, hogy népszerűsítse a fiatal női középiskolás tanulók körében a műszaki, informatikai és természettudományi tanulmányi lehetőségeket. Lévai Anikó arra biztatta a fiatalokat, amelyre – mint mondta a lányait is - hogy ne féljenek a technikától, amely az életünknek nem csak a része, hanem segítője is.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az esemény helyszínén kijelentette: ez az évszázad a nők évszázada. Ma már természetes, hogy tanulhatnak, szavazhatnak és választhatók a nők, de sok még a tennivaló.

A rendezvény célja nem az, hogy a matematikusok vagy fizikusok többsége nő legyen, hanem az, hogy a női nem ténye ne befolyásolja a terveket. Ha egy állásra jelentkeznek a pályázatra alkalmas emberek, ne az döntsön, hogy nő vagy férfi áll a főnök előtt.

Novák Katalin azt kérte a fiataloktól, higgyenek, bízzanak magukban, merjenek nekivágni annak, amit szeretnének elérni. Mint mondta, az út nehéz lesz, sok előítélettel, sztereotípiával kell megbirkózni a férfias pályákon, de annál izgalmasabb a vágyak teljesítése. Kijelentette: ez a harc a következő generáció lehetőségét teremti meg. Nőként ugyanis nagy a felelősség abban, hogy segítsék, támogassák egymást a nehézségek leküzdésében és az álmok elérésében.

(Család.hu, Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)