2019-01-24 19:30:00 Mozart, Beethoven és Berlioz darabjai világhírű karmesterrel

Tíz év munkával öt évet nyertünk

Óriási fejlődésen ment keresztül a szívgyógyászat az elmúlt évtizedben, ennek is köszönhetően Magyarország kevesebb mint felére csökkent az infarktus okozta halálozások száma és öt évvel hosszabb élettartamra számíthatunk.

Ma már olyan betegek kaphatnak életesélyt, akikről korábban lemondtak az orvosok. A Magyar Kardiológusok Társasága most a betegedukációban látja a legfőbb kihívást, fontos, hogy időben menjünk orvoshoz és kövessük az utasításait.

„Az elmúlt évtizedekben öt évvel nőtt hazánkban a születéskor várható élettartam, ma a korábbi 69,5 évvel szemben 75 évre számíthat, aki most születik, ez pedig nagyrészt a kardiológia fejlődésének köszönhető. Csak az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent az infarktus miatti halálozások száma, az eddigi tizenötezer helyett ma hatezer ember életét követeli évente. Ebben pedig komoly szerepe van a szívkatéteres centrumok országos kiterjesztésének, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek, illetve a gyógyítás terén tapasztalt változásoknak” - mondja dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

„Olyan fejlődésen ment keresztül ez a terület, amit talán nem is gondoltunk volna. Ha tíz évvel ezelőtt azt mondja valaki, hogy éber állapotban szívbillentyűt tudunk beültetni és a beteg pár nap múlva haza is mehet, nem hisszük el. Ma már 20 szívkatéteres labor működik az országban, így lényegében az ország bármely pontjáról éjjel-nappal segítséget kaphat bárki. A gyógyszeres terápiák fejlődése is hihetetlen iramban folyik, az érelmeszesedés, a szívelégtelenség területén áttörést hozó készítmények váltak hozzáférhetővé. A képalkotó eljárásokkal már pontos képet kaphatunk az erek, a szívizom állapotáról, a szívritmuszavar, egy esetleges szívhalál hátteréről, amely nyomán esetleg a család érintettsége is kiderül. Meg tudjuk mondani, szükség van-e szívkatéterezésre, vagy mondjuk bypass műtétre. De nagy előrelépést hozott a katéteres szívbillentyűbeültetés is, ami főleg magas rizikójú betegek esetében adhat megoldást a műtét kiváltására” - sorolta az eredményeket a szakember, aki szerint azonban sok a feladat még a betegedukációban.

(Család.hu)