2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Rajzkiállítás a magyar zászló és címer emléknapján

Kiállítás nyílt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) rajz- és esszépályázatának pályamunkáiból csütörtökön, a magyar zászló és címer emléknapján a Várkert Bazárban.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a pályázat egyik védnöke az eredményhirdetés előtt emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2014-ben jelölte ki a magyar zászló és címer megünneplésének emléknapjául március 16-át.

Németh Szilárd köszönetet mondott azért, amiért az NSKI az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárságával együttműködésben idén is meghirdette a Kárpát-medencében és a világban szétszórtan élő, valamennyi, magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára a magyar zászló és címer, valamint - a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan - Mátyás, az igazságos tárgykörökben kiírt rajz- és esszépályázatot.

Jankovics Marcell filmrendező, grafikusművész, a rajzpályázat zsűrijének elnöke elmondta: a több ezer pályázó közül voltak, akik aprólékos hűséggel rajzolták le a magyar címert, mások pedig szabadjára engedték fantáziájukat. Az egyik pályázó például egy ágaskodó lovon ülő, nemzeti lobogót tartó huszárt festett meg.

Takaró Mihály irodalomtörténész, író, tanár, az esszépályázat zsűrijének elnöke hozzátette: a csaknem hetven esszé közül első alkalommal emelkedtek ki az egyetemisták munkái, de igen színvonalasnak bizonyultak a többi korosztály írásai is.

Mikóczi Anita, a Várkert Bazár kulturális igazgatóhelyettesének elmondása szerint a pályamunkákból nyílt kiállítást már a hivatalos megnyitó előtt, március 15-én megtekinthették a látogatók, akiket március 22-ig várnak a tárlatra.

(MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)