2018-03-21 13:00:00 Agora gyermekművészeti fesztivál

Vagyona felét hátrányos térségekre hagyta az IKEA alapítója

Vagyona felének elajándékozásáról rendelkezett végakaratában Ingvar Kamprad, az IKEA cég idén januárban elhunyt alapítója.

A 91 évesen elhunyt üzletember vagyonát 362 milliárd svéd koronára – magyar pénzben 11.084 milliárd forintra – becsülte 2017-ben a Bilan című svájci gazdasági magazin – idézte fel a The Local című hírportál.

Kamprad vagyonának felét négy gyermeke örökli, a másik felét pedig Észak-Svédország üzleti vállalkozásainak felvirágoztatására fordítják.

A Kamprad család vállalkozásokat, kutatásokat segítő és jótékonysági alapítványát 2011-ben hozta létre a családfő. Ennek az értékét 4,7 milliárd svéd koronára (144 milliárd forint) becsülik. Az alapítvány tevékenysége mostanáig Kamprad szülőhelyére, Smaland történelmi tartományra koncentrálódott.

"Ingvar Kampradot mindig is érdekelte Norrland és gyakran ellátogatott az országrészbe. Lehetővé akarta tenni az emberek számára, hogy ott élhessenek, és ne kelljen elmenniük" – mondta a Dagens Nyheter című svéd napilapnak Per Heggenes, az Ikea Alapítvány vezetője, aki elsőként ismertette Kamprad végrendeletének tartalmát.

Nem sokkal az IKEA alapítójának januárban bekövetkezett halála után XVI. Károly Gusztáv svéd király az üzletembert méltatva azt mondta, Kamprad "segített megismertetni Svédországot a világgal".

Az üzletember Svájcban élt az 1970-es évektől egészen 2014-ig, amikor is visszaköltözött szülőhazájába, és a Smalandban fekvő Almhultban telepedett le. Azon a településen, ahol 1943-ban megalapította a lakberendezést forradalmasító IKEA vállalatot. A cég neve, az IKEA betűszó az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

(MTI/csalad.hu)