2019-03-25 19:00:00 Koncert a Zeneakadémián

Ezért isszuk a kávénkat évekig ugyanabból a bögréből

Miért isszuk évekig minden reggel a kávénkat ugyanabból a bögréből? Leginkább az emlékek miatt, vagy mert egy szeretett embertől kapta azt - derül ki egy új kutatás eredményeiből.

A válaszadók egy részét egy korábbi nyaralására vagy egy felejthetetlen gyermekkori kalandra emlékezteti a tárgy. Körülbelül minden ötödik válaszadó egy személy miatt kötődik a tárgyhoz, mert tőle kapta, vagy rá emlékeztette. A nagyitól örökölt váza, vagy az édesanyánk által kötött sál mindig különlegesebb lesz, mint egy puszta használati tárgy, még akkor is, ha a váza esetleg giccses, vagy a sál éppenséggel szúrós.

A kitöltők 16%-a egyéb okokból ragaszkodott a tárgyhoz. Az okok között szerepelt, hogy nehéz volt megszerezni, évekig gyűjtögetett rá, vagy az első fizetéséből vette, esetleg pusztán azért, mert jól bevált és összeszoktak az évek alatt - derül ki a Jófogás számára készített kutatás eredményeiből.

A válaszadók 92%-a úgy gondolja, nem birtokol olyan tárgyat, amitől ne lenne hajlandó megválni, 8%-uk viszont ragaszkodik annyira valamihez, hogy sohasem adná el. Mik lehetnek ezek a tárgyak? A legtöbben a jegygyűrűjüktől nem válnának meg semmi okból, de sokfajta válasz érkezett, ezekre a kedves és soha pénzzé nem tehető tárgyakra. Kerékpár, fotóalbum, gyermekek rajzai, a nagypapától kapott karóra, régi családi étkészlet, gyermekkorból maradt rádiósmagnó… Mindenkinek megvan a maga “kedvenc bögréje”.

(Család.hu)