2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Mitől lesz valaki jó autóvezető?

Nem csupán a technika és a biztonság, de az odafigyelés, a türelem és a tolerancia is számít az utakon. Elkezdődött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a Vezess biztonságosan! kampány - adta hírül a Híradó.hu.

A kampánnyal elsősroban azokat szeretnék megszólítani, akik nemrégiben szereztek jogosítványt, de a jelentkezésnél nincs ilyen jellegű korlátozás - mondta Berta Tamás, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági Központ vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette: többféle korcsoportban lehetséges a regisztráció.

Megjegyezte, hogy a program gerincét a motorosok és a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők alkotják, de nagyjából százan a nehézgépjárművekkel is gyakorolhatnak biztonságos környezetben, a Hungaroring vezetéstechnikai pályáján. A kampányban március és június között ezer ember számára biztosítanak térítésmentesen képzést.

Olyan a közlekedés is, mint az élet többi területe – mondta Berta Tamás. Azt kapjuk vissza belőle, amit beleadunk, és ahogy viselkedünk – tette hozzá. Egy kockáztató magatartású vezető gyakran kerül olyan helyzetbe, ahol inkább már a technikának van jelentősége, míg egy megfontolt vezető kevesebbszer néz szembe ilyen helyzetekkel.

Kihangsúlyozta elég teret kell hagyni a vezetésnél arra, hogy ki lehessen menekülni egy szituációból. Előre kell gondolkozni – mondta, nem szabad annyira ráállni az előttünk lévőre, hogy manőverezni kelljen. Felhívta arra is a figyelmet, hogy vezetés közben ne csak előre nézzünk, hanem figyeljünk arra is, mi történik mögöttünk az úton.

"Senki ne gondolja komolyan, hogy 30 óra alatt meg lehet tanulni vezetni" – mondta Székely Gyula, vezetéstechnikai tréner. Ehhez minimum 50, de inkább 100 órára lenne szükség.

(Híradó.hu)